Haiti’deki tufanda ölü sayısı 842

  • 08 Ekim 2016
  • 941 kez görüntülendi.
Haiti’deki tufanda ölü sayısı 842

Haitili yetkililer, ülkeyi yıkıp geçen Matthew Kasırgası nedeniyle 842 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Karayipler’i vuran Matthew Kasırgası’nın Haiti’deki bilançosu giderek ağırlaşıyor. Haitili yetkililer, ülkeyi yıkıp geçen Matthew Kasırgası nedeniyle 842 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Küba’yı da vuran kasırga, Bahamalar üzerinden ABD’nin doğu kıyılarına doğru ilerliyor.Kasırganın etkisini azaltarak ulaştığı ABD’de ise güneydoğu kıyılarında yaşayan 3 milyon kişi tahliye edildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Haiti yetkilisi, sadece güneydeki Roche-a-Bateau kentinde 50’den fazla kişinin öldüğünü belirtti.

Bölgedeki en büyük kent olan Jeremie’deki evlerin yüzde 80’inin tamamen yıkıldığı belirtildi. Sud ilinde de 30 bin ev hasar gördü.

Kasırga Haiti’yi hafta başında vurmuş olmasına rağmen, ülkenin özellikle güneydoğuyla iletişim kesilmiş olduğu için felaketin boyutu yeni ortaya çıkıyor.

Haiti’nin komşusu Dominik Cumhuriyeti’nde de kasırgada yıkılan binalar ve toprak kayması nedeniyle en az 4 kişi hayatını kaybetti.

Kasırga Küba’nın doğu ucunda da etkili oldu. Baracoa kentinde onlarca ev zarar gördü.

Matthew Kasırgası, Karayipleri etkileyen son 10 yılın en kuvvetli kasırgası.

Kasırga ABD’ye yaklaşırken kategorisi de en şiddetli ikinci seviye olan 4’e yükseltildi. Florida Valisi Rick Scott, kasırganın eyaleti doğrudan vurabileceğini ve herkesin hazır olması gerektiğini söyledi.

Scott “Eğer Matthew Florida’yı doğrudan vurursa felaketle sonuçlanabilir. Hazır olmalısınız” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da “Kentinizde tahliye emri varsa ciddiye almalısınız” yönünde açıklama yaptı. Florida ve Güney Carolina’da acil durum bölgesi ilan edildi.ABD’de halka en az 3 gün yetecek kadar su ve gıda stoğu yapmaları söylendi.

Matthew’un 2005’teki Wilma kasırgasından sonra bölgeyi vuran en büyük kasırga olabileceği belirtiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.