Halid Meşal, Hamas’ın yurt dışı başkanı seçildi

  • 13 Nisan 2021
  • 623 kez görüntülendi.
Halid Meşal, Hamas’ın yurt dışı başkanı seçildi

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Halid Meşal’in yurt dışı teşkilatı başkanlığına, Musa Ebu Merzuk’un ise yardımcılığına seçildiğini duyurdu.

Konuya ilişkin Hamas tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın yurt dışındaki kolunun iç seçimlerini başarılı bir şekilde icra ettiği ve yeni Şura Meclisi üyelerini de seçtiği ifade edildi.

Hamas’ın 18 Şubat’ta başlayan iç seçimlerine ilişkin 11 Mart’ta açıklamalarda bulunan Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Yahya Sinvar’ın Gazze sorumlusu olarak seçildiğini duyurmuştu.

Aynı zamanda Hamas, geçtiğimiz günlerde de iç seçimleri kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki teşkilatının yönetimine seçilen isimleri açıklamıştı.

Hamas, şura ve yönetimle alakadar olan kurumlarının yöneticilerinin belirleneceği iç seçimlerinin başladığını duyurmuştu. Hamas’ın iç seçimleri, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde, işgal altındaki Batı Şeria’da ve Filistin dışında yapılıyor.

Hamas, işgalci İsrail’in baskısından kaynaklanan güvenlik endişeleri nedeniyle gizli koşullar altında 4 yılda bir iç seçimlerini düzenliyor. Hamas’ın son iç seçimleri 2017’de düzenlenmişti. Hamas iç seçimleri 18 Şubat 2021’de başlamıştı.

Peki, Halid Meşal kimdir?

Halid Abdurrahim İsmail Abdulkadir Meşal ‘Ebu’l-Velid’ 28 Mayıs 1956 tarihinde Ramallah’a bağlı Silvad köyünde dünyaya geldi.

1936 yılında İngiliz mandasına karşı başlatılan devrimde Şeyh İzzeddin El-Kassam’ın öğrencileri ve Şehid Abdulkadir El-Hüseyni ile birlikte direnişe iştirak eden ve 2016 yılında vefat eden babası El-Hac Abdurrahim’in dizinin dibinde eğitim gördü. Babasının bu duruşu Meşal’in aklı ve vicdanında etki bırakmış, daha erken yaşlarda ruhuna vatanseverlik ve cihad aşkını yerleştirmişti. Ailesinin dindarlığı Meşal’in daha erken yaşlarda İslam’ı özümsemesine ve yaşamasına katkı sağlamıştı.

Ailesiyle birlikte 1967 yılında Kuveyt’e hicret eden Meşal, 1990 yılında baş gösteren Körfez krizine kadar burada kaldı.

Meşal, altmışlı ve yetmişli yıllarda Filistin’de yapılan feda eylemleriyle bu eylemlerin Kuveyt’te yaşayan Filistinliler üzerinde bıraktığı etkiyi görüyor ve etkileniyordu. Filistin devrimi liderlerinden Yasir Arafat, Salah Halef, Corc Habbaş, Halid El-Hasan ve diğer devrimcilerin Kuveyt’e gelişlerini yakından takip ediyordu.

Hatta bir ara feda eylemlerine iştirak etmek için eğitimini bırakıyordu. Ancak eğitimdeki başarısı onun bunu ertelemesine neden oldu. Çünkü ilmi tahsilin daha sonra kendisinin vatandaşlık görevini daha iyi yapmasına imkân sağlayacağına kanaat getiriyordu.

Tahsili

Meşal ilkokulu Silvad’da tamamladı. Ortaokul, lise ve üniversiteyi Kuveyt’te okudu. 1978 yılında Kuveyt Üniversitesi’nden Fizik dalında diplomasını aldı.

1981 yılından beri evli olan Meşal üçü kız dördü erkek yedi çocuk babasıdır.

Önemli siyasi merhaleler

Halid Meşal Kuveyt’teki Abdullah Es-Salim Lisesi’nde okurken Müslüman Kardeşlerin davetinden etkilendi. 1971 yılında Filistin’deki Müslüman Kardeşler cemaatine katıldı.

Kuveyt Üniversitesi’nde Filistin İslamî Hareketi’ne liderlik eden Meşal, 1977 yılında üniversitedeki İslamî Hak Listesi’ni kurdu ve ilk başkanı oldu. Kuveyt Üniversitesi’nde Fetih’e bağlı Filistin Öğrenci Birliği’nin listelerine karşı seçimlere giren hareket budur. Üç sene sonra Filistin İslami Öğrenci Birliği’ne dönüştü.

1984 yılına kadar Kuveyt’te Fizik öğretmeni olarak çalıştı. Daha sonra kendini Filistin davasına hizmet faaliyetlerine veren Meşal, Hamas hareketinin çekirdeğini oluşturacak örgüt ve derneklerin inşası için çalışmaya başladı.

Hamas’ın kuruluşundaki yardımı

Batı Yaka, Gazze ve dışarıda (özellikle de Kuveyt’te) kurulan İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ın kurucularından biri sayılır Meşal.

Körfez krizinden sonra Kuveyt’ten ayrılan Meşal, Ürdün’e geçti. 1999 yılında sürgün edilinceye kadar burada kaldı.

Kurulduğunda Hamas’ın Siyasi Birimi üyesi olan Halid Meşal, 1996 yılında birimin başkanı seçildi ve 6 Mayıs 2017 tarihine kadar da hareketi idare etti.

Hamas lideri Meşal’in hareketin başındakilerin yenilenmesine yol vermek için birkaç kez Siyasi Birim Başkanlığını bırakmak istediği biliniyor. Hamas’ın 2013 yılında yapılan iç seçimlerinde bulunduğu makamı bırakmak istediyse de hareket liderleriyle onu seven şahsiyetlerin ısrarı onun bir dönem daha bu makamda kalmasına neden oldu.

Suikast girişimi

Halid Meşal 25 Mayıs 1997 tarihinde Ürdün’ün başkenti Amman’da Siyonist cinayet şebekesi Mossad’a bağlı iki ajanın başarısız suikastına maruz kaldı. Ürdün Kralı Hüseyin, işgal rejiminden suikastı düzenleyen iki ajanın serbest bırakılmasına karşılık Meşal’e enjekte edilen zehirin panzehirinin gönderilmesini ve Siyonist işgal zindanlarında ömür boyu hapse mahkûm edilen Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’in serbest bırakılmasını istedi. Kral Hüseyin’in taleplerini kabul eden işgal rejimi panzehiri gönderdiği gibi, Şeyh Yasin’i de serbest bıraktı.

Hamas’ın ofisini kapatan Ürdün, 22 Eylül 1999 tarihinde hareketin birkaç lideriyle birlikte Meşal’i de tutuklayıp, hareketin üç lideri İbrahim Goşe, Sami Hatır ve İzzet Er-Reşak ile birlikte 21 Kasım 1999’da Katar’ın başkent Doha’ya sürgün etti. Meşal 2001’in başına kadar burada ikamet etti.

Meşal Suriye’de

Katar’dan sonra Suriye’ye geçen Meşal burada yaklaşık 11 yıl kaldı. Bu dönemde Hamas liderleri önemli olay ve gelişmelerin meydana geldiği bir sürece liderlik ettiler. Özellikle 2000’de başlayan intifadaya komuta ettiler. Ardından direniş bütün şekil ve yöntemleriyle gelişti, önemli mesafeler ve aşamalar kat etti. 2005 yılında Gazze’yi işgalden kurtarırken, 2006 tarihinde yapılan seçimlere iştirak etti. 2008-2009’da yaşanan Furkan Savaşı’nı veren hareket, Filistinli direniş gruplarıyla birlikte ve onları şemsiyesi altına alarak Filistin’in önemli meseleleri konusunda birlikte hareket etmeyi sağladı.

2007’de Şam’da Hafs’ın Asım’dan yaptığı rivayet üzere Şeyh Abdulhadi Et-Tabba’dan Hz. Peygamber (s.a.s)’e kadar varan muttasıl bir senetle Kur’an’ı hıfz diplomasını aldı. Daha sonra Şam karilerinden Şeyh Kerim Racih kendisine icazet verdi. Meşal, Bedir Savaşı’nın yıldönümü olan 17 Ramazan 2010 tarihinde Kur’an’ın tümünü hıfzetti.

Suriye devriminin başlamasıyla ülkede işlerin karışması üzerine Meşal, Ocak 2012 tarihinde Suriye’den çıkıp Katar’ın başkenti Doha’ya yerleşti ve hâlen Doha’da ikame etmektedir.

Gazze’ye tarihi ziyaret

Filistin direnişinin 2012 yılında yaşanan Siccil Taşları Savaşı’nda kazandığı zafer Hamas lideri Halid Meşal’in bir heyetle 7 Aralık 2012 tarihinde Gazze’yi ziyaret etmesine imkân verdi. Mısır’a açılan Rafah kapısından, hareketin dışarıdaki liderleriyle birlikte Gazze’ye tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Meşal ve beraberindeki heyete Gazze halkı büyük ilgi gösterdi.

Meşal, Filistin ve Arap hareketlerinde nadir görülen bir tutum ortaya koyarak makamından kendi isteğiyle ayrıldı. Filistin sahasındaki en önemli hareketlerden birinin en önemli ve birinci konumunu hareketin tüzüğüne uyarak, demokratik tecrübeyi göstererek, liderlikte el değişiminin nasıl olması gerektiğini ortaya koyarak en verimli döneminde bıraktı.

Meşal, Filistin için ve Filistin topraklarını işgalcinin kirli çizmelerinden kurtarmak için hareket içinde çalışmaya devam edeceğinin altını çizerek ayrıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.