Hamas, İran ve Hizbullah Temasları Sonrasında Yeni Yol Haritasını Belirledi

  • 25 Aralık 2017
  • 1.840 kez görüntülendi.
Hamas, İran ve Hizbullah Temasları Sonrasında Yeni Yol Haritasını Belirledi

Hamas heyeti İran ve Hizbullah temasları sonrasında yeni yol haritası belirledi

 ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı Kudüs kararı sonrasında İntifada (ayaklanma) çağrısı yapan Hamas üzerindeki İran ve Hizbullah’ın etkisi giderek belirginleşiyor. Al Monitor isimli analiz sitesi son makalesinde Filistin direnişinin yeni evresini inceleyerek “ Hizbullah, İran ve Hamas direniş için yeni strateji arıyor” isimli makale kaleme aldı.Hamas’ın iki numaralı ismi Salih Aruri’nin 19 Kasım’da yaptığı İran ziyaretini anımsatan Al Monitor “Salih Aruri liderliğindeki Hamas heyetinin Tahran ziyareti Filistin hareketinin temsilinden çok birkaç aydır canlanan ilişkilerin dönüm noktasıydı. Bu, Filistin hareketi ve eski müttefiki İran önderliğindeki yeni stratejiinin belirlenmesinin ilanıydı” diye yazdı.

SÜLEYMANİ VE NASRALLAH İLE BULUŞTU

Salih Aruri’nin Tahran’ı ikinci kez ziyaret ederek İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvet Komutanı Kasım Süleymani ile buluştuğunu duyuran Al Monitor, Aruri’nin burada Filistin direnişine tam destek sözü aldığını ifade etti. Al Monitor’a göre Hamas’ın Batı Şeria’daki eylemlerini yöneten Salih Aruri, İran temaslarından önce de Lübnan’a geçerek Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile buluşmuştu. Bu kapsamda Al Monitor’a konuşan bir Hamas yetkilisi Hizbullah ve Hamas arasındaki ilişkiye dair şunları kaydetti:

“ Hizbullah ve Hamas arasındaki ilişkiler en üst düzeyde. Aruri ve Nasrallah’ın ortak konuları görüşmek üzere kırmızı hattı bulunmakta. Suriye savaşının sonuna gelinmesiyle birlikte taraflar yanlış anlaşılmaları bir kenara bıraktılar. Hizbullah ve İran İslam Cumhuriyeti, İsrail’e karşı savaşta önceliklerinin Filistin direnişini desteklemek olduğunu vurguladılar. Bunun anlamı, tüm imkanların direniş için seferber edilmesidir”

KASSAM TUGAYLARI BAŞROLDE

Salih Aruri’nin Katar’dan ayrılmasının ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yerleştiğini savunan Al Monitor, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın Hizbullah ile ilişkilerin düzeltilmesinde önemli rol oynadığını iddia etti. Kassam Tugayları’nın oynadığı rol şu ifadelerle açıklandı:

“Geçtiğimiz altı yıl boyunca İran ve Hizbullah önceliklerini varoluş mücadelesi olarak gördükleri Suriye ve ardından Irak ile değiştirdiler. Hamas’la Suriye’deki rejim üzerinden bir kutuplaşma yaşandı. Bu İslami Cihad gibi diğer müttefik hareketlere verilen tüm desteği durdurmak anlamına gelmiyordu. Ancak bu destek Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları örneğinde olduğu gibi kısıtılıydı. Bu örgüt daha sonra iki taraf arasındaki boşluğun doldurulmasında rol oynadı. Kassam Tugayları Hamas liderliğindeki değişim için lobi faliyeti yaparken diğer yandan da İran tarafına Hamas karşıtı medya kampanyasını durdurması için baskı yapıyordu”

İSRAİL’E KARŞI TEK CEPHE

Makalenin yazarı Ali Haşim, yazısının ilerleyen bölümlerinde ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın yeni direnişi planladığının altını çizerek “ Direniş, Suriye’de savaşın bitimiyle birlikte İsrail’in Hizbullah’a savaş ilan edeceğini öngörüyor. Nasrallah, çeşitli durumların neticesinde bu kez farklı bir meydan okuma yolu istiyor. Nasrallah’ın planı Suriye’de görev yapan tüm grupları seferber etmek. Bunun anlamı Suriyeli, Iraklı, Afgan ve Pakistanlı savaşçıların muhtemel bir savaşa katılması” diye yazdı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Trump’ın Kudüs kararına tepki olarak düzenlenen mitingte İsrail’e karşı İntifada’yı destekleyeceklerini duyurmuş ve Filistinli gruplardan birleşmelerini talep etmişti. İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvet Komutanı Kasım Süleymani de benzer çağrıyı tekrarlamış ve Filistinli gruplar yaptıkları açıklamalarda birleşme çabalarına hız vereceklerini ilan etmiştlerdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.