Harrazi: Avrupalılar’da ABD’nin Kararlarından Endişe Duyuyor

  • 06 Ağustos 2017
  • 1.187 kez görüntülendi.
Harrazi: Avrupalılar’da ABD’nin Kararlarından Endişe Duyuyor

İran İslam Cumhuriyeti Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı, AB Dış Siyaset Sorumlusu ile görüşmesi hakkında; “Görüşmelerimiz gayet net ve çok iyi idi, umarım etkili olur” açıklamasında bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Seyyid Kemal Harrazi cumartesi günü AB Dış Siyaset Sorumlusu Federica Mogherini ile görüşmesi ardından basın toplantısında şöyle açıklamada bulundu: “Mogherini ile açık ve net bir görüşmemiz oldu ve farklı konular tartışıldı. İran’ın bölgede güvenlik ve istikrarın oluşması için gösterdiği çaba ve bölgeye huzur ile istikrarın tamamen geri dönmesi için hazır olduğu da gündeme gelen konular arasında yer alıyor.”

Harrazi açıklamasını şöyle sürdürdü: “İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki Nükleer Anlaşma ile ilgili problemler ve söz konusu anlaşmanın uygulanması yolunda oluşan sorunlar, ABD’nin anlaşmaya uymaması ve anlaşmayı ihlal etmesi konusunda gündeme gelen konular arasında yer alıyor. AB’nin İran ile 5+1 ülkeleri arasında imzalanan Nükleer Anlaşmanın ABD tarafından açıkça ihlal edilmesi konusundaki tutumu da gündeme geldi. Özellikle AB Dış İlişkiler Sorumlusuna açıkladığım konu, onların yayınladıkları bildiride tüm tarafların Nükleer Anlaşmaya uyması gerektiği ve bunun karşısında ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 grubun katıldığı oturumda bulunan liderlere İran ile ticaret yapmamalarını söylemesi tamamen Nükleer Anlaşmaya karşıdır. Nükleer Anlaşmaya göre tüm 5+1 ülkeleri söz konusu anlaşmanın tamamı ile uygulanması için gerekli koşulları sağlamaları ve İran ile diğer ülkeler arasındaki ekonomik konularda hiç bir engel oluşturmaması gerekiyor.”

Kemal Harrazi: “Bu görüşmede ABD’nin bu tür siyasetleri karşısında AB’nin direniş göstermesi gerektiğini belirttim. AB’nin, ABD’nin Nükleer Anlaşmayı ihlal etmesini önleyecek bazı çözüm yolları bulması gerekiyor.”

Harrazi, AB’nin 3 ülkesi tarafından yayınlanan bildiri hakkında Mogherini ile görüştüğünü ve Simorgh Füzesinin, uydu taşıdığını ve başka bir şey taşımak için tasarlanmadığını dolayısıyla 3 Avrupa ülkesinin ABD ile işbirliği yapıp böyle bir bildiri yayınlamasının anlamsız olduğunu söylediğini açıkladı.

İranlı yetkili açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bazı adımlar İran ile AB arasında, iki tarafın işbirliklerinin artması için güvenin oluşmasında gereklidir ve söz konusu bildiri gibi olaylar, bu doğrultuda sorun oluşmasına sebep oluyor ve AB’nin bu hareketleri ve İran ile AB arasında güvensizliğin artmasını önlemesi gerekiyor.”

Harrazi, AB Dış Siyaset Sorumlusu Federica Mogherini’nin söz konusu konular ile ilgili görüşlerini belirttiğini ve bölge problemleri konusunda işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.

Harrazi açıklamasına bu şekilde devam etti: “Bizce AB’nin yanlış siyasetlerinden kaynaklanan bölgedeki olaylar ardından Suriye ve Irak’a insan yardımları sağlamak için hazırlar.”

İran İslam Cumhuriyeti Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harrazi basın toplantısındaki konuşmasını şöyle sürdürdü: “ABD’nin ne yapacağı ile ilgili Avrupalılar endişe duyuyor. Bu endişe bir tek Nükleer Anlaşma konusunda sınırlı kalmıyor ve diğer problemleri de kapsıyor. Bugün Trump’ın imzaladığı Paris Anlaşmasına tanık oldunuz. AB ile ABD arasındaki ihtilaflar bir tek İran meseleleri ile sınırlı kalmıyor ve diğer alanlarda da git gide büyüyor.”

Harrazi açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “AB kendi çıkarlarını savunabilmelidir. Tabii AB Dış Siyaset Sorumlusu Mogherini de AB’nin bu konuda bilinçli olduğunu ve ABD’nin uyguladığı baskılar karşısında nasıl kendi bağımsızlığını koruyabileceği ve çıkarlarını göz önünde bulunduracağı doğrultusunda çaba gösterdiğini açıkladı.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.