Hasan Nasrallah’ın Ramazan Ayı Münasebetiyle Yaptığı Konuşma

  • 23 Nisan 2020
  • 606 kez görüntülendi.
Hasan Nasrallah’ın Ramazan Ayı Münasebetiyle Yaptığı Konuşma
Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, yaklaşan Mübarek Ramazan Ayı münasebetiyle yaptığı konuşmada, bu ayın faziletleri, ikram ve yemek verme konularından bahsetti ve oruç tutmanın sabır ve hoşgörü için pratik olduğunu söyledi.
Seyyid Hasan Nasrallah bu konuşmada, yaklaşan Mübarek Ramazan Ayı gecelerini tebrik etti ve Mübarek Ramazan Ayının faziletleri hakkında konuştu ve bu günlerin Allah ve Peygamber (s.a.v) nezdindeki değerinden bahsetti.
Nasrallah, Peygamber’in (s.a.v) hadislerine ve Kur’an ayetlerine değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Mübarek Ramazan Ayı, iyilik, bereket ve günahların bağışlandığı bir aydır.
Mübarek Ramazan Ayı, Allah’ın kullarının farz ameller yanında müstehap amellerde yaparak, amellerinin sevabını ikiye katlayabilecekleri bir aydır.’
Hizbullah Genel Sekreteri, Müslümanlardan ve müminlerden Mübarek Ramazan Ayında Kur’an’a özel dikkat göstermelerini istedi, çünkü Kur’an’ın günlük olarak okunmasının insanın çok vaktini almadığını ve insanın günlük programla bu ilahi kelamı hatmedebileceğini söyledi.
Seyyid Hasan Nasrallah konuşmasının devamında şu ifadelerde bulundu: ‘Allah’u Teala Kutsi bir hadiste, oruç tutmaya sevap verdiğini ve bunu mükafatlandırdığını buyurmaktadır. Çünkü Allah’u Teala bu farzı kendisine atfetmiş ve şöyle buyurmuştur: ‘Oruç bana aittir ve ben onun için mükafat vereceğim.’
Yapılan araştırmalara göre, oruç tutmak insanın cismi ve ruhu için faydalıdır ve insana sabır ve direnişi öğretmektedir.’
Oruç, yıllık bir sabır pratiğidir
Hizbullah Genel Sekreteri şunları söyledi: ‘Oruç, yıllık sabır pratiğidir, bu amelle, ruhun ve hayatın sorunlarıyla yüzleşmeye hazırlanıyoruz ve Allah’u Teala Kur’an da müminlerden bahsederken, onları birçok yerde sabırla nitelendiriyor.
Peygamber (s.a.v) bir hadisinde, orucu ateşe bir kalkan olarak nitelendirmiş ve bu siperle cehennem ateşinden kurtulunabileceğini söylemiştir.
Hepimiz sağlık tavsiyelerine uymanın sabır gerektirdiğini biliyoruz … İnsanların geçim kaynakları ve yiyecek gibi konuların da zor olduğu gibi, bunun da zor bir konu olduğunda şüphe yoktur ve koronavirüsün sabırla üstesinden gelebiliriz. Sabırla İsrail düşmanını yenebiliriz.
Sabrın anlamı, çökmeden direnmek demektir. Öfkelenmemek ve kendini kontrol etmek demektir. Oruç, sabır alıştırması için yıllık bir pratiktir, Sabır zaferin anahtarıdır.’
Lübnan’da koronavirüs ile mücadele iyi durumdadır
Seyyid Hasan Nasrallah sözlerine şöyle devam etti: ‘Lübnan’da koronavirüs salgınının durumu, hükümet ve Sağlık Bakanlığı’nın çabaları ve halkın önerilere riayeti sayesinde iyi durumdadır ve sabır ve azim ile kurallara uymaya devam etmeli ve koronavirüsü yenmeliyiz.
Günahlarının bağışlanmasını isteyenler, fakirlere ve yoksullara yardım etsin ve hatta az bile olsa oruçlulara iftar versin.
Koronanın Lübnan da dahil olmak üzere birçok ülkede yayılmasıyla birlikte, durumun devam etmesinin kıtlığa ve açlığa yol açacağı endişesi var ve bu nedenle geçim kaynaklarını akıllıca yönetmek gerekiyor.’
Yardım yaparken insan onuru dikkatle korunmalıdır
Hizbullah Genel Sekreteri, yardımın sadece Allah rızası ve Allah için olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: ‘Dikkat edilmesi gereken şartlardan ve konulardan biri, ihtiyaç sahiplerine yardım ederken, yardım yapılan kişilerin ve ailelerinin onurlarının korunmasıdır.
Arkadaşlarıma ve kardeşlerime böyle bir çalışmanın hiçbir video veya fotoğrafını çekmemelerini şiddetle tavsiye ediyorum. İnsanlara bağış yapıldığında, yiyecek veya yardım amacıyla onlara herhangi bir şey ulaştığında, hiçbir şekilde fotoğraf ve video çekilmemelidir.
Bazı kardeşlerimiz, “Arşivde saklamak için bile olsa da mı resim çekmeyelim?” diye soruyorlar. Arşiv için bile olsa fotoğraf çekmeyin diyorum. Bu fotoğraf ve videoların arşivine ihtiyacımız yok. Ama salonlarda, stadyumlarda ve teşkilatlarda insani yardım hazırlıkları yaparken ve bu yardımların hazırlığı sırasında resim çekebilirsiniz, bir sorun olmaz hatta kamyonlara yüklenirken de çekebilirsiniz ama son aşamada yani yardıma muhtaç olanlara, ailelere ulaşım aşamasında video ve fotoğrafa hiç gerek yoktur. Bu aileler bir an için bile utandırılmamalı ve küçük düşürülmemelidir.
İslam dininde en önemli konulardan biri insan onurunu korumaktır ve yardımlar da başka bir şey için değil, Allah için olmalıdır.
Bu yıl, koronavirüs salgını nedeniyle Mübarek Ramazan Ayı ile ilgili ameller evlerde yapılacaktır. Gıda güvenliği çok önemlidir ve bu konuda hem hükümetin hem de toplumun sorumluluğu vardır.’
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.