Hasan Ruhani: ABD her zaman nükleer anlaşmanın icrasına engel oldu

  • 05 Mart 2018
  • 1.157 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: ABD her zaman nükleer anlaşmanın icrasına engel oldu

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransız mevkidaşı Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’ın nükleer anlaşma karşısında taahhütlerine tam bağlı kaldığını ama bunun aksine ABD’nin uluslararası bu anlaşmanın yürürlüğünde engel çıkardığını söyledi.

Ruhani, bütün taraflardan nükleer anlaşmaya bağlı kalmalarını isterken, karşı tarafların nükleer anlaşmanın yürürlüğü konusunda taahhütlerine bağlı kaldığı sürece İran’ın anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceğini söyledi.

İran cumhurbaşkanı Ruhani, telefon görüşmesinde İran ve Avrupa’nın bölge meseleleri konusunda işbirliğine de temas ederken, ”bu ilişkilerin  kesinlikle nükleer anlaşmayla irtibatı yoktur ve önemli bir nokta da şimdiki şartlarda, Avrupa’nın Amerika’yı nükleer anlaşmanının yürürlüğü konusunda tam bağlı kalmasına zorlaması olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Yemen’de kıtlık ve bulaşıcı hastalıkların yayılması gibi sorunlara değinerek, “Avrupa ülkeleri ve özellikle de Fransa Yemen’deki katliamın durdurulması için çalışmalı. Yemen’de savaş suçu işleniyor. Suudi Arabistan’ın başını çektiği ittifaka silah gönderen ülkeler bu cinayetlerden sorumludur” ifadelerini kullandı.

Suriye’de güven ve barışın sağlanması gerektiğini de vurgulayan Hasan Ruhani, “Suriye halkına insani yardımların ulaştırılması için daha çok çaba sarfedilmeli. Bunun için dünya ülkelerinin işbirliği yapması gerekir” diye konuştu.

Bu arada Fransa cumhurbaşkanı da sözkonusu görüşmede, İran’la ilişkilerin açık, güçlü ve istikrarlı olmasından yana olduklarını belirterek, ‘Paris, nükleer anlaşmanın yürürlüğü konusunda tam destek vermektedir ve bu destek ve savunma, Paris’in açık tutumudur’ dedi.

Macron, nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilmesine de karşı olduklarını ama İran’la başka konuları görüşmeye ilgi duyduklarını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.