Hasan Ruhani: İran halkı aydınlıktan karanlığa geri dönmeyecektir

  • 01 Şubat 2018
  • 1.189 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: İran halkı aydınlıktan karanlığa geri dönmeyecektir

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran halkının aydınlıktan karanlığa geri dönmeyeceğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti kurucusu İmam Humeyni’nin Kabri başında kendine saygı duruşunda bulunan Ruhani, yaptığı açıklamada, ‘’İstikbar gücünü elinde tuttuğunu düşünerek, BM Güvenlik Konseyini toplantıya çağıranlar, İran milletinin aydınlıktan karanlığa geri dönmeyeceğini bilmeliler’’ dedi.

İmam Humeyni’nin miras bıraktığı düzenin temelinin İslam’a dayalı demokrasi ve Cumhuriyeti olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’İmam’ın öğretisi hükümetin devamının halkın görüşü ve oyu ile olmasıdır’’ dedi.

İslam Devriminden 40 sene geçtiğini 40 sene önce kimsenin halk gücüne dayanarak güçlü silahlı güçlere sahip bir yönetimin devrilebileceğini tahmin etmediğini ifade eden Ruhani, Devrimden bir yıl önce Amerikan Başkanının Tahran’ı ziyaret ettiğini ve bir sene sonra aynı günlerde İmam Humeyni’nin İran’a geri dönebileceğinin düşünülmediğini söyledi.

İmam Humeyni’nin İran’a döndükten 10 gün sonra halka dayanarak rejimi devirmeyi başardığını ifade eden Ruhani, İmam Humeyni’nin toplumun siyasi boyutlarını bildiğini söyledi.

İmam Humeyni’nin isteğinin halkın eli ile demokratik ve halka dayalı bir hükümet oluşturmak olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’İmam bize halkın milli egemenliği kazandığını ve koruyacağını öğretti. İmam bize halkın bağımsızlığını ve hürriyetini kazandığını ve sonsuza kadar İslam Cumhuriyetini koruyacağını öğretti’’ dedi.

Ülkede önemli ve temel üç şeyin İslam, İran milleti ve İran ülkesi olduğunu ifade eden Ruhani, her şeyin bunların ekseninde döndüğünü söyledi.

Ruhani, ‘’İslam var olduğu, halkın İslam kültürüne ve İran’a aşık olduğu ve milli güvenliğe saygı duyduğu sürece hiçbir güç İran’ı yolundan geri çeviremez’’ dedi.

Demokrasinin ana yolunun seçimler olduğunu ifade eden Ruhani, halkın seçimlerle görüşlerini bildirdiğini, İslam Cumhuriyetinde bugüne kadar 12 Cumhurbaşkanlığı, 10 Meclis, 5 Uzmanlar Meclisi yapıldığını belirtti.

Demokrasinin seçimlerin yanında halkı sürekli katılımı, birliği ve eleştiri hakkı da olduğunu belirten Ruhani, ‘’Kimse büyük İran halkını görüşünü bildirmek ve eleştirmekten hatta itiraz etmekten alıkoyamaz ve tüm yetkililerin kulakları halkın istekleri karşısında açık olmalı’’ dedi.

Ruhani, hükümetlerin halkın istekleri, eleştirileri, itirazlarının sesini duyması gerektiğini belirtti.

Ruhani, ‘’Biz istibdadın tekrar İran’a geri gelmesine izin vermeyeceğiz, halkın yanında, halkın isteklerini gerçekleştirmek için hazırız’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.