Hasan Ruhani: İran, Şam’ın onayı olmadan yabancı güçlerin Suriye’de varlığına karşıdır

  • 06 Şubat 2018
  • 849 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: İran, Şam’ın onayı olmadan yabancı güçlerin Suriye’de varlığına karşıdır

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonla görüştü. Görüşmede Ruhani, Tahran’ın Suriye devleti ve milletinin onay ve izni olmadan yabancı güçlerin bu ülke topraklarındaki varlığına karşı olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Putin ile telefon görüşmede, Suriye’nin kuzeyindeki gerilimin sürmesinin kimsenin lehine olmadığını belirterek, tüm bölge ülkelerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Tahran, Ankara ve Moskova’nın Suriye’de huzur ve istikrarın sağlanması ve terörle mücadele için ortak işbirliğinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Suriye halkının teröristlere karşı nihai zaferi için bu işbirliğinin gerekli olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Tahran-Moskova ilişkilerinin gelişmekte olduğuna temasla, ikili münasebetlerin derhal uygulanması zaruretinin altını çizdi.

Bazı ülkelerin nükleer anlaşmaya karşı yıkıcı girişimlerine de işaret eden Ruhani, karşı tarafın anlaşmaya bağlı kaldığı sürece İran’ın de yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceğini belirtti.

Yemen’de durumun vahametine, ülkeye yönelik saldırıların sürmesi ve hastalıkların yayılmasına da temas eden Ruhani, Washington ve Riyad’in İran’dan Yemen’e füze gönderildiği ithamlarının tamamen temelsiz ve propaganda amaçlı olduğunu vurguladı.

Telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı da, İran ile 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmayı oldukça önemli niteledi, Rusya’nın bu anlaşmayı zayıflatmaya yönelik her türlü çabanın bölge için oldukça zararlı ve tehlikeli olduğuna inandığını kaydetti.

Bazı bölge dışı ülkelerin teröristleri donatma ve Suriye’yi parçalama girişimlerinin endişe verici olduğunu belirten Putin, herhangi bir ülke topraklarında her türlü askeri güç varlığı için o ülkenin yönetiminden izin almak veya BM Güvenlik Konseyi’nin kararı olması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca, Yemen halkının durumu vahim ve endişe verici niteledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.