Hasan Ruhani: Kendi halkımıza dayanmaktayız ve hiçbir tehditten kaygılı değiliz

  • 20 Eylül 2017
  • 1.124 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Kendi halkımıza dayanmaktayız ve hiçbir tehditten kaygılı değiliz

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın kendi halkının gücüne dayandığını ve hiçbir tehditten kaygı duymadığını söyledi.

BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Ruhani, CNN televizyonuna verdiği mülakatta bu konuyu dile getirdi.

Ruhani, ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planından(KOEP) muhtemel çekilmesi ile ilgili, ‘’KOEP, çok taraflı ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan bir anlaşmadır. Bu anlaşmadan çekilmenin ABD için ağır bedeli olacaktır, ABD’nın bu ağır bedeli tahammül edebileceğini düşünmüyorum, ayrıca bu onlar için gereksiz bir iş olacak ve uluslararası camianın ABD’ye karşı güveni kaybolacaktır’’ dedi.

Ruhani, ABD, KOEP’ten çekildiğinde İran gerekli tepkiyi gösterecektir, zira ABD’nin bir taahhütten çekilip karşı tarafın taahhütlerine bağlı kalması beklenemez. KOEP’in bir tarafı uluslararası yaratılacak güven, diğer tarafı ise gayrı kanuni ve zalimce ambargoların kaldırılmasıdır ve bu denge her zaman korunmalı’’ dedi.

ABD’nin KOEP’ten çekilmesi durumunda İran’ın çeşitli seçenekleri olacağını ifade eden Ruhani, ‘’ABD çekildiğinde İran hızlı bir şekilde İran’ın yapacaklarını görecektir. İran istediği takdirde birkaç gün içinde KOEP öncesi duruma geri dönebilir. Diplomasinin kuralı ABD’nin KOEP’ten çıkmamasını söylemektedir’’ dedi.

Ruhani, Trump’ın Twitter diplomasisi ile ilgili, ‘’Bu bay Trump’ın başlattığı bir durumdur. Basından önce yapmak istediklerinin reklamını yapmak onun bileceği şeydir. Fakat onun Twittleri ile daha sonraki ABD yetkililerinin tutumu çok koordineli değildir ve bu bir kargaşa yaratmaktadır’’ dedi.

Ruhani, İran’ın her zaman gerginliği azaltma taraftarı olduğunu belirterek, ‘’Gerginliği azaltmak doğal olarak karşı tarafın da aynı görüşte olduğu takdirde mümkündür. Eğer karşı taraf gerginliği arttırmak istiyorsa doğal olarak İran’ın tepkisi ile karşılaşacaktır’’ dedi.

İran’ın bölgenin büyük bir gücü olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’ABD her zaman Arabistan gibi ülkelerin müttefiki olmuştur. İran halkı her zaman ülkeleri ve Nizamın yanında yer almıştır. Trump’ın Arabistan ziyareti sırasında 41 milyon İranlı oy sandıklarını başına gitti ve bu onlar için en büyük cevaptı’’ dedi.

Ruhani, Suriye ile ilgili bir soruya karşılık, ‘’Suriye meselesinde bizim için önemli olan terörizmin o ülkede hakim olmamasıdır. Eğer biz Suriye hükümetinin davetine olumlu yanıt verip onlara yardım etmeseydik belki teröristler bugün Şam’ı ele geçirmişlerdi. Sanırın IŞİD gibi teröristlerin Suriye veya Irak’ta hükümet ve devletleri olması kimsenin yararına değildir. Biz bundan dolayı Suriye halkına yardım ettik ve bizim yolumuz başarılı bir yoldu. Bugün IŞİD yenilmekte ve son dönemlerini geçirmektedir’’ dedi.

Ruhani Myanmar durumu ile ilgili olarak, ‘’Myanmar’da geçmişten beri bazı gerginlikler vardı fakat son zamanlardaki olayların örneği yoktur. Myanmar’da büyük bir insani facia oluşmaktadır. Herkes Myanmar ordusu ve hükümeti karşısında tutum sergilemeli diğer taraftan da Myanmar Müslümanlarına yardım etmeli’’ dedi.

Teröristlerin Suriye ve Irak’ta yenildikten sonra başka bölgelere göçmek tehlikesine dikkat çeken Ruhani, herkesin el birliği ile böyle bir durum yaratılmasının önüne geçmesi gerektiğini söyledi.

Ruhani, Kuzey Kore’nin nükleer denemesi ile ilgili, ‘’Bizim nükleer silahlarla ilgili tutumumuz açıktır. Biz nükleer ve kitle imha silahlarına karşıyız ve bize göre dünya’daki tüm nükleer silahlar imha edilmeli. Hiçbir bölgede silahlanma yarışını onaylamıyoruz ve onu tehlikeli olarak görüyoruz, fakat ABD ve bazı ülkelerin Kuzey Kore’ye karşı tutumları uygun değildir. Tehditler sorunları çözmez. Askeri operasyon da bu sorunu çözmez. Bu konu sadece diplomasi ve müzakere ile çözülebilir’’ dedi.

ABD’nin KOEP’ten ayrılması durumunda Kuzey Kore’nin müzakere için zaman harcamayacağını ifade eden Ruhani, ‘’ABD yeni hükümetinin İran ve KOEP karşısındaki tutumu doğru değildi. Bugün seçilen yol geçmiş yıllardaki denenmiş yollara geri dönmektir. Bu yollar başarısız yollardı daha önce tecrübe edilmişlerdir. Bay Trump da kısa sürede yanlış yolda olduğunu görecektir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.