Heniyye: Yüzyılın Anlaşması siyonist İsrail’le ilişkilerin ‘normalleştirilmesi’ girişimidir

  • 21 Haziran 2019
  • 645 kez görüntülendi.
Heniyye: Yüzyılın Anlaşması siyonist İsrail’le ilişkilerin ‘normalleştirilmesi’ girişimidir

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, tüm Filistinli gruplarla Filistin devleti kurulması beklentilerinin ve hakların korunmasını sağlayacak ortak bir zemin aradıklarını söyledi.

Yabancı basın yayın organlarının temsilcileriyle dün  (20 Haziran Perşembe) Gazze’de bir araya gelen Heniyye, Hamas’ın demokratik bir seçimle iktidar olduğunu ve çok partili demokratik sisteme, yönetimin barışçıl yollarla el değiştirmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Heniyye, Bahreyn’de 25-26 haziran tarihlerinde düzenlenecek Yüzyılın Anlaşması adlı konferansın asıl amacının siyonist İsrail rejimi ile ilişkilerin normalleştirilmesi girişimi olarak niteledi.

Hamas’ın birinci önceliğinin Filistin’de birlik ve bütünlüğün sağlanması olduğunu açıklayan Heniyye, bu konudaki ciddiyetini birçok kez gösterdiğini belirtti.

Hamas’ın uzlaşı için anayasal hakkından vazgeçerek uzlaşı hükümetini kabul ettiğini hatırlatan Heniyye, Fetih’in ve Filistin Yönetimi’nin ise uzlaşı konusunda gerekli ciddiyeti göstermediğine dikkat çekti.

Heniyye, uzlaşının sağlanması için sabitelerin dışında her konuda esneklik göstermeye hazır olduklarını bildirdi.

Uzlaşının dört adımda gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden Heniyye, söz konusu dört adımı şu şekilde açıkladı: Birinci adım, Batı Yaka ve Gazze Şeridi’ndeki kurumların birleştirilmesi. İkinci adım, parlamento, başkanlık ve ulusal konsey seçimlerinin yapılması. Üçüncü adım, milli birlik hükümetinin kurulması. Dördüncü adım ise, Filistinli tüm grupların katılımıyla Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yeniden yapılandırılması.

Heniyye, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a seslenerek, Gazze’yi ziyaret etmesini ve Gazze halkıyla bir araya gelerek konuşmasını istedi.

Hamas Hareketi Siyasi Birimi Başkanı, nihai hedeflerinin işgale ve Filistin halkının çektiği sıkıntılara son vererek başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurmak olduğunu söyledi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.