Hindistan’dan Amerika Baskılarına Karşı Direnişe Vurgu

  • 18 Ekim 2019
  • 1.400 kez görüntülendi.
Hindistan’dan Amerika Baskılarına Karşı Direnişe Vurgu

Hindistan Maliye Bakanı ” Yeni Delhi, Amerika tarafından uygulanan yaptırımlar gibi dış baskılara teslim olmayacaktır ” açıklamasında bulundu.

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman şöyle bir açıklamada bulundu: “Yeni Delhi Amerika ile farklı alanlarda iş birliği yapmasına rağmen Amerika’nın kimi ülkelere karşı tek taraflı yaptırımları karşısında kendi stratejik ve ulusal çıkarlarını gözardı etmeyecektir. ”

Hindistanlı üst düzey yetkilinin açıklaması Amerikan makamlarının son aylarda onlardan İran ve Rusya’ya yönelik tek taraflı yaptırımlara katılmasını istemelerine tepki sayılıyor.

Amerika hükümeti makamları Amerika’nın İran karşıtı yasa dışı tek taraflı yaptırımlarına riayet etmesi için defalarca Hindistan’a ziyarette bulunmuş ve bu ülkenin makamları ile görüşmeler gerçekleştirmiştir. Ancak Hindistan’ın maliye bakanının da vurgu yaptığı gibi Hindistan Amerika’nın bu yaklaşımı karşısında boyun eğmemiştir.

Hindistan’ın bu alandaki bağımsız davranmasının nedeni ise Yeni Delhi’nin küresel ve bölgesel arenadaki makro siyasetleridir.

Hindistan aynı siyaset çerçevesinde Çin ve Rusya gibi küresel güçler ve İran ve Avrupa ülkeleri gibi bölgesel güçler ile ilişkilerini devam ettirmektedir.

Bir diğer yandan ise Hindistan devlet adamları ülkenin bir milyarı aşkın nüfusu ve doğal kaynakların azlığı gibi gerçeklerden haberdar olarak bağımsız bir siyaset izleyerek bir ülke ile diğer ülkelere karşı bir ittifaka girmekten de her zaman çekinmiştir.  Hindistan bu yüzden Bağlantısızlar Hareketinin kurucularından sayılır.

Yeni Delhi’deki siyasi alternatifler merkezi başkanı  bu hususta şöyle bir değerlendirmede bulundu:”Hindistan’ın stratejik siyaseti özgür karar verme ve özerkliğinin korunmasıdır. Yani Hindistan çıkarlarını korumak ve düşmanları ile de tek başına karşılaşmak istiyor. ”

Son aylarda Amerika ve Hindistan ilişkileri hususundaki en ciddi sorunlardan biri de Yeni Delhi’nin Rusya’dan silah almasıdır. Buna rağmen Hindistan her zaman Amerikan baskılarının Yeni Delhi’nin gidişatını değiştiremeyeceğine vurgu yapmıştır.

Son yıllarda uzmanların Asya kıtasında Amerika ve Çin arasındaki rekabetin daha da kızışacağını belirttiği bir sırada Hindistan bağımsız bir siyaset sergilemeye çalışmaktadır. Yine uzmanların tahminlerine göre Yeni Delhi’nin  rekabet ortamının kızıştığı bir sırada böyle siyaset izlemesi Yeni Delhi’yi Çin karşısında üstün bir konuma getirecektir. Böylece Yeni Delhi’nin gelecek yıllarda Washington’a yakınlaşacağı tahmin ediliyor. Ancak Hindistan’ın Rusya’dan silah alması ve Çin cumhurbaşkanının da Hindistan’a yaptığı son ziyarette göründüğü gibi  Çin ile yakın iş birliği yapması  mevcut Hindistan hükümetinin de geçen hükümetler gibi bağımsız siyasi tavrı öncelik seçtiğini ve bu yolu en tasarruflu ve en güvenli yol olarak gördüğünü gösteriyor.

Böyle bir ortamda Hindistan maliye bakanının Hindistan’ın makro siyasetleri hususundaki açıklamalarının ve uluslararası arenadaki gelişmeler özellikle de Amerika ve Çin arasındaki rekabetin şiddetlenmesi göz önünde bulundurulduğunda Hindistan’ın siyasetlerinin tüm baskılara rağmen değişmeyeceğini ortaya koyuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.