Hizbullah’tan ‘Yahudi Ulus Devlet’ Yasasına Sert Tepki

  • 21 Temmuz 2018
  • 1.241 kez görüntülendi.
Hizbullah’tan ‘Yahudi Ulus Devlet’ Yasasına Sert Tepki

Lübnan Hizbullahı; Siyonist Rejim parlamentosunda (Knesset) “Yahudi Ulus Devlet ” yasalarının kabul edilmesinin ardından bildiri yayımlayarak, bu yasaları şiddetle kınadı.

Lübnan Hizbullahı tarafından yayımlanan bildiride; bu yasaların amacı dünyadaki bütün Yahudileri Filistin’e yerleşmeye teşvik etmektir. Yine bu yasalar Filistinlileri geri dönüş hakkından mahrum etmek ve hala evlerine olanları evlerinden çıkarmak amacıyla yapıldı, ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca, Filistinliler ortak bir tutum sergilemeye davet edilerek bunun Siyonist düşman ve bu tür yasalar karşısında en büyük tepki olduğu belirtildi.

Siyonist Rejim Parlamentosunda (Knesset) kabul edilen tartışmalı ve ayrılıkçı “Yahudi Ulus Devlet” yasaları içerden ve dışardan büyük tepkiye neden oldu.

Parlamentodan geçen “Yahudi Ulusunun Devleti” yasası ile Arapça, ülkenin iki resmi dilinden biri olmaktan çıkarıldı. Yahudi yerleşimlerinin inşaasına devam edilmesi ise “ulusal bir çıkar” olarak tanımlandı.

Yasa ile “birleşik ve bütün” bir Kudüs’ün de başkent olduğu belirtiliyor.

İsrailli Arap milletvekillerinin yoğun protestolarına rağmen geçen yasa ile ilgili İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “tarihi bir an” diyerek şöyle devam etti:

“Orta Doğu’da insan haklarına bir tek İsrail özen gösteriyor. Burası bizim ülkemiz, bir Yahudi devleti. Yakın zamanda buradaki varlığımızı sorgulamak ve son vermek isteyenler oldu. Bugün bunu yasaya koyduk. Ülke, dil, milli marş ve bayrak budur.”

Parlamentodaki Arap milletvekilleri sıralarından ise Netanyahu’ya “ırkçı bir Apartheid (ayrılıkçı) yasası geçirdin” şeklinde bağırıldı.

Perşembe sabahına kadar devam eden oturumda 55 “Hayır” oyuna karşı 62 “Evet” oyu ile geçen yasa, İsrail’i “Yahudi halkının tarihi anayurdu” olarak tanımlıyor ve “Yahudilerin ulusun kaderini tayin etmekte özel hak sahibi olduğu” belirtiliyor.

Yasanın ilk halinde yer alan, “sadece Yahudilerin yaşayacağı topluluklar oluşturulması” ibaresi gibi bazı maddeler, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve Adalet Bakanı Ayelet Şaked’in çekincelerini belirtmesi üzerine metinden çıkarılmıştı.

9 milyonluk İsrail’de Arap nüfus ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.