Honduras’ta Orlando hükümetine karşı gösteriler sürüyor

  • 09 Ağustos 2015
  • 737 kez görüntülendi.
Honduras’ta Orlando hükümetine karşı gösteriler sürüyor

Honduras’ta ABD destekli Orlando hükümetine karşı eylemler artarak devam ediyor.

Honduras halkı, hükümetin karıştığı yolsuzlukları protesto etmeye devam ediyor. Başkent Tegucigalpa ve diğer şehirlerde sokağa çıkan binlerce Honduraslı, Başkan Juan Orlando Hernandez’i istifaya çağırırken ABD yönetimine de ülkeden elini çekmesi yönünde mesaj verdi.

Honduras’ta Juan Orlando Hernandez’in başkanlık ettiği Ulusal Parti’nin adı çok sayıda yolsuzluğa karışmış bulunuyor. Parti, 2013’teki seçimlerde Honduras Sosyal Sigorta Enstitüsü’nden (IHSS) aldığı 300 milyon doları kendi çıkarları için kullanmakla suçlanıyor. Ulusal Parti ayrıca kolluk kuvvetleriyle birlikte ülkedeki muhalefeti baskılarken sağcıların egemen olduğu Honduras meclisi bu baskıya ses çıkarmıyor.

Ülkedeki yolsuzluklar, Başkan Manuel Zelaya’nın 2009’da askeri darbeyle devrilmesinden sonra hızla arttı. ABD, Zelaya’nın yerine gelen Roberto Michelatti’nin darbe rejimine sahip çıkmıştı. Obama yönetimi Honduras’taki şiddet ve yolsuzluğu görmezden gelmeye devam ederken, ABD yönetimi yüz milyonlarca doları Orta Amerika Bölgesel Güvenlik İnisiyatifi’ne (CARSI) aktardı. Bu organizasyona aktarılan para genellikle Orta Amerika’daki baskıcı polis ve ordu kuvvetlerini eğitmek için kullanılıyor.

Ülkedeki protesto eylemleri 29 Mayıs’tan beri artarak devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.