Hoşru: Su krizi ile ilgili uluslararası işbirliği gereklidir

  • 24 Mart 2018
  • 1.311 kez görüntülendi.
Hoşru: Su krizi ile ilgili uluslararası işbirliği gereklidir

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Gulamali Hoşru, su krizi ile ilgili bölgesel ve uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu söyledi.

BM Genel Kurulunda Kalıcı Gelişme İçin Su konulu toplantıda konuşan Hoşru, toplantının mevcut şartlarda yerinde bir toplantı olduğunu, uluslararası ve bölgesel işbirliğinin bu konuda gerekli olduğunu söyledi.

Su konusunun İran açısından öncelikli bir konu olduğunu ifade ede Hoşru, hükümetin 6. Kalkınma Planındaki uygulamaları ile ilgili, ‘’Su yönetiminin kalıcı ve geniş bir sisteme oturtmak, içme suyun kalitesinin arttırılması, özellikle tarım alanında kalıcı su kullanımı ile ilgili planlamalar uygulamaların bazılarıdır’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, ”Dünya Su Günü” dolayısıyla BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, su tüketiminin iyi yönetilememesi nedeniyle dünyanın birçok yerinde su sorununun artmaya başladığına dikkati çekti.

Hızla değişen iklimin de bu baskıyı artırdığını belirten Guterres, atık suların yüzde 80’inin arıtılmadan çevreye boşaltıldığını ve afetlerin yüzde 90’ından fazlasının su kaynaklı olduğunu söyledi.

“Dünya genelinde 2 milyardan fazla insanının güvenli suya erişimi yok. 2050 yılına kadar ise en az 4 kişiden biri tatlı suya erişim sıkıntısı çekecek.” uyarısında bulunan Guterres, hayati derecede önemi olan su kaynakları iyi yönetilmediği takdirde toplumlar ve hatta ülkeler ülkeler arasında sorunlar yaşanacağını kaydetti.

Dünya Su Kalkınma Raporu’nda ise 2050 yılına kadar dünyada 5 milyardan fazla kişinin suya erişim sorunu yaşayacağı uyarısı yapıldı.

BM tarafından 2018 ile 2028 yılları, Uluslararası Su 10 yılı adlandırılmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.