İbadi: Irak’ın Egemenliği Kürdistan Bölgesinde Tam Olarak Uygulanmalıdır

  • 21 Ocak 2018
  • 889 kez görüntülendi.
İbadi: Irak’ın Egemenliği Kürdistan Bölgesinde Tam Olarak Uygulanmalıdır

Irak Başbakanı, Irak Kürdistan bölgesi ve Bağdat arasındaki ilişkinin anayasaya göre düzenlenmesi gerektiğini belirterek, Kürdistan vatandaşlarının Irak halkının bir parçası olduğunu vurguladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, dün beraberindeki bir heyetle Bağdat’a gitti ve Haydar el-İbadi ile görüştü.

El-İbadi’nin ofisinden yayınlanan bildiriye göre, Haydar el-İbadi bu görüşmede, Irak’ın egemenliğinin Kürdistan bölgesinde tam olarak uygulanması gerektiğini belirterek, geçişlerin ve havaalanın da Irak Merkezi Hükümetinin kontrolü altında olması gerektiğini vurguladı.

Irak Başbakanı aynı zamanda, Irak Kürdistan bölgesinden çıkarılan petrolün merkezi hükümete bırakılmasını ve bu petrolün sadece Sumo şirketi tarafından çıkarılmasını istedi.

Bu bildiride ayrıca şu ifadelerde bulunuldu: ‘Bu görüşmede, iki taraf arasındaki sorun ve ihtilafların anayasaya göre çözümü için müzakerelerde bulunuldu.’

El-İbadi aynı zamanda sorunların anayasaya göre çözülmesini vurgulayarak şunları söyledi: ‘Irak Kürdistan bölgesi vatandaşları Irak halkının bir parçasıdır ve Kürdistan bölgesinde Irak’ın egemenliği bütün şekilleriyle kendini göstermelidir.

Irak Başbakanı daha sonra, Merkezi Hükümetin bu bölgeye tamamen dönmesinden sonra, Irak Kürdistan Bölgesi Havaalanlarının yeniden açılmasıyla ilgili komisyonunun çalışmalarına devam edeceğini açıkladı ve şunları söyledi: ‘Uluslararası sınırlar federal hükümetin hakimiyeti altındadır ve bu, merkezi hükümetin yetkisindedir.’

Haydar el-İbadi aynı zamanda, Irak Kürdistan bölgesi çalışanlarının maaşlarının ödeneceğini vurgulayarak, bu konuda özel bir komitenin hızlı bir şekilde çalışmalarına başlaması gerektiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.