İlham Aliyev: İran ve Azerbaycan cumhuriyeti ilişkileri hiç bir zaman bu kadar iyi olmamıştır

  • 16 Mart 2018
  • 1.193 kez görüntülendi.
İlham Aliyev: İran ve Azerbaycan cumhuriyeti ilişkileri hiç bir zaman bu kadar iyi olmamıştır

Azerbaycan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı dün İran İslam cumhuriyeti dışişeleri bakanı ile Bakü’de yaptığı görüşmede iki ülke ilişkilerinin hiç bir zaman bu kadar iyi olmadığını belirtti.

İRNA’nın bildirdiğine göre İlham Aliyev ayrıca bölge tehditlerinin ciddi olduğuna işaretle, İran’ın güvenli ve istikrarlı bir ülke olduğunu ve başta taşımacılık ve bankacılık olmak üzere çeşitli alanlarda iki ülke arasında yakın işbirliğini istedi.

Azerbaycan Cum. cumhurbaşkanı ayrıca son yıllarda iki ülke yetkililerinin görüşmelerine de değinerek, Nevruz günlerinde İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Bakü ziyaretinden memnun olduğunu belirtti.

Yapılan görüşmede İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif de iki ülkede mevcut yüksek kapasitelere değinerek, iki ülke arasında yapılan işbirliği sürecinin Tahran açısından olumlu olduğunu söyledi.

Zarif ayrıca iki ülkenin bölgede enerji hatlarındaki rolünün önemine değinerek, Fars Körfezi’nden Karadeniz’e kadar transit önerisinin olumlu olduğunu ve bu bağlamda çalışmaların hızlanmasına vurgu yaptı.

Azerbaycan cum. havaalanlarında İranlı yolculara vize kolaylığı, bankacılık sistemindeki sorunların giderilmesi ve ulusal para birimleri ile ticaretin yapılması ise yapılan görüşmenin diğer konuları idi.

İran dışişleri bakanı Zarif dün akşam İran- Türkiye-Rusya 3’lüsü Astana görüşmelerine katılmak üzere Astana’ya gitmek üzere Bakü’den ayrıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.