İmam Ali Hamaney: Bağımsız ülkelerin etkin bir rol üstlenmeleri gerekir

  • 23 Kasım 2016
  • 1.099 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney: Bağımsız ülkelerin etkin bir rol üstlenmeleri gerekir

İnkılap Rehberi Ayetullah Hamanei, Slovenya Cumhurbaşkanı’nı kabulünde bölgedeki üzüntü verici olaylar karşısında bağımsız ülkelerin etkin bir rol üstlenmeleri gerektiğini vurguladı.

İran İslam İnkılap Rehberi Ayetullah Hamanei, resmi bir ziyaret kapsamında Tahran’a gelen Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor’yu bugün akşam saatlerinde kabul etti.

Bu görüşmede, bölgedeki acı ve üzüntü verici olaylar ve bazı dünya güçlerinin bölgeyi savaş ve istikrarsızlığa sürüklemesine işaret eden İnkılap Rehberi Ayetullah Hamanei, “İran İslam Cumhuriyeti her zaman bölge ülkelerine uygulanan baskılara karşı bağımsız ülkeleri atkiv bir rol üstlenmeye çağırmış ve onların sessiz ve seyirci olmamalarını talep etmiştir” dedi.

“Batı Asya’da yaşanan şiddetli çatışmalar ve terör örgütlerinin oluşumu bazı güçlerin müdahalesi sonucudur” diyen İnkılap Rehberi, “Bu çatışmaların alevini söndürmeye çalışmak bütün ülkelerin görevidir. Sulta düzenin yaptığı propagandaların tam tersine İran sözünü ettiğimiz amaç için faal ve etkilidir, lakin başka ülkelerin içişlerine müdahale etmez” açıklamasında bulundu.

ABD’nin başını çektiği koalisyonun başarısızlığa uğradığını belirten Ayetullah Hamanei, sözlerine şöyle devam etti:

Bu konuda iki bakış açısı vardır. Birinci bakış açısından yola çıkıldığında Amerika’nın DEAŞ’in kökünü kazımak için bir planı yoktur. Tarihe bir bakınız, İngilizler Hindistan’ı sömürdükleri dönemde Keşmir’i bir kemik gibi yaranın içine gömdüler. Nitekim ki iki komşu ülke Hindistan ve Pakistan arasındaki ihtilaflar şu ana kadar bile süregelmiştir. İşte DEAŞ karşısında da aynı durum gündemdedir. Irak ve Suriye’yi çözülmemiş bir sorunla (DEAŞ’la) baş başa bırakmaya çalışıyorlar.

İkinci bakış açısından da yola çıkıldığında Amerika’nın DEAŞ meselesini çözmek istediğini, lakin mevcut şartlardan dolayı bunun üstesinden gelemediği gündeme taşınıyor. Nihayet her iki bakış açısının sonucu da aynı olmuş ve halihazırda Irak ve özellikle de Suriye çok acı ve zor şartlarla baş kalmıştır.

İnkılap Rehberi Ayetullah Hamanei, Batı Asya’daki istikrarsızlığın mülteciler meselesi gibi bazı sorunlara yol açtığını kaydederek, “Avrupa ülkeleri birkaç bin mülteciyi bile kabul etmedikleri halde İran yıllardır Afganistan halkından 3 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. İran, onlara yaşam ve eğitim şartları sağlamış ve mültecilere çok güzel bir şekilde davranmaktadır” dedi.

Bölgedeki üzüntü verici olaylardan birinin de Yemen halkının Suud devleti tarafından bombalanması olduğunu belirten İslam İnkılabı Rehberi, “Bağımsız ülkeler bu tür olaylara karşı çıkmalıdır. Zira ki bir millete baskı uygulamak aslında bütün insanlık için acı vericidir” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.