İmam Ali Hamaney, Irak Cumhurbaşkanı Masum’u kabul etti

  • 25 Kasım 2015
  • 820 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney, Irak Cumhurbaşkanı Masum’u kabul etti

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’u ve beraberindeki heyeti kabul eden Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, İran ve Irak halkları ve devletlerinin ilişkilerinin derinliğinin tarihi bir köke dayandığını ve bu ilişkinin iki komşu ve iki bölge devleti olmaktan öteye gittiğini belirterek, Irak’ta ulusal birlik ve dayanışmanın korunması gerektiğine vurgu yaparak, “Irak halkı, büyük ve çok eski bir tarihe sahip bir halktır. Muktedir ve zeki gençlerinin çok önemli kapasitesine sahiptir ve Irak’ın layık olduğu uygun bir yere ulaştırılması yönünde yararlanmak gerekir” dedi.

Saddam’ın yabancıların kışkırtmasıyla İran’a karşı sekiz yıllık bir savaş başlatarak sürdürmesine rağmen İran ve Irak halkları arasında bugün çok samimi, kardeşçe ve sevgi dolu bir ilişkinin egemen olduğunu hatırlatan Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney bu durumun acayip olan hususlardan biri olduğunu belirterek, Hüseyni Erbain günü yürüyüşünün bu dostça ilişki için somut bir örnek olduğunu, öyle ki Irak halkı İranlı ziyaretçileri ağırlamada, infak, muhabbet ve sevgi hususunda ellerinden gelen hizmeti esirgemediklerini söyledi.

İran ve Irak ülkeleri yetkililerinin, bu ortam ve fırsattan iki ülke çıkarları yönünde azami derecede yararlanmaları gerektiğini belirten Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, konuşmasının bir bölümünde ise Iraklı güçlerin IŞİD terör örgütü ve fitnesi karşısındaki son başarılar ve ilerlemelerinden duyduğu sevinci dile getirdi ve Irak’taki mevcut birlik ve dayanışma ortamının korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve “Irak devlet sistemi yapısında, cumhurbaşkanı özel bir konuma sahiptir ve ihtilafların azaltılması, birlik ve dayanışmanın artırılmasında etkili bir rol ifa edebilir” ifadesine yer verdi.

Bazı dış mihrakların Irak’ta ihtilaf yaratılmak istenmesine de değinen Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, “Şii’siyle, Sünni’siyle, Kürdüyle, Arabıyla Irak halkı asırlardır en ufak bir sorun olmaksızın birbirinin yanında ve iç içe yaşamaktadırlar. Fakat ne yazık ki bazı bölge yönetimleri ve yabancılar Irak içindeki anlaşmazlıkları mercek altına alarak büyütmekteler. Bu davranışlara karşı durmak ve düşmana bu yönde her hangi bir bahane verilmesinden kesinlikle kaçınmak gerekir” dedi.

“Irak’ta ortam öyle olmalıdır ki Amerikalılar alenen kalkıp da Irak’ın parçalanmasından söz edememeliler” diyen Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, büyük, zengin ve bin yıllık tarihi bir geçmişi bulunan Irak gibi bir ülkenin niçin küçük parçacıklara ayrılması ve sürekli ihtilaf ve kavga ortamıyla karşı karşıya bulunması gerektiğini sordu.

Irak devleti yetkililerinin kesinlikle Amerika’da dâhil öteki ülkeler ile kendi ilişkilerini bu ülkenin halkının çıkarları ve maksatlarına uygun olarak ayarladıklarını, bununla birlikte Amerikalılara Irak’ı kendi özel mülkü sanmasına izin verilmemesi gerektiğini hatırlatan Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, bugünkü Irak’ın kendi yüce halkı, ayrıca muktedir ve zeki gençleri sayesinde geçmiş Irak’a göre çok değiştiğini, Iraklı gençlerin artık uyandıklarını, kendi kudret ve yeteneklerinin farkına vardıklarını ve böyle bir gençliğin kesinlikle Amerika’nın sultası altına girmeyeceğini söyledi.

IŞİD’e karşı savaşta Irak gönüllü halk güçlerinin, Iraklı gençlerinin uyanış ve kudretinin somut bir örneği olduğunu bildiren Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, Irak’ın layık olduğu konum ve mertebeye ulaştırılması için Iraklı gençlerin üstün kapasite ve kudretlerinden yararlanmak gerektiğini söyledi.

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney ayrıca İran İslam Cumhuriyetinin birçok alandaki kendi üstün kazanım, yetenek ve tecrübelerini açıklamaya hazır olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler seviyesinin artırılması zaruretini bildirdi.

Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri’nin de katıldığı bu görüşmede Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, İslam İnkılâbı rehberi ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney’in bir müçtehit ve taklit mercii olarak söz ve konuşmalarının Irak halkı ve yetkilileri içerisindeki üstün etki ve nüfuzuna temasla, kendisinin anlaşmazlıklar ve ihtilaflardan kaçınılması yolundaki tavsiyelerinin kesinlikle Irak’ta geniş bir etki uyandıracağını söyledi.

Irak’ta IŞİD terör örgütüne karşı sürdürülen mücadelede İran İslam Cumhuriyetinin yardım ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini bildiren Fuat Masum, iki ülke arasındaki münasebetlerin daha da artırılmasını ve İran’ın üstün ve çok değerli tecrübelerinden her alanda yararlanmak istediklerini bildirdi.

Irak Cumhurbaşkanı, Irak’ın mevcut durumu ve halk dayanışmasının geçmişe oranla çok daha iyi olduğunu belirterek, IŞİD’e karşı mücadelede de önemli başarılar elde ettiklerini, ordu, halk gönüllü güçleri ve Kürt peşmergeleri arasındaki yakın koordinenin IŞİD’e çok ağır darbenin indirilmesine neden olduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.