Ä°mam Ali Hamaney: Ä°ran’ın mantığı milletlerle iÅŸbirliÄŸine dayalı

  • 01 Aralık 2015
  • 1.114 kez görüntülendi.
Ä°mam Ali Hamaney: Ä°ran’ın mantığı milletlerle iÅŸbirliÄŸine dayalı

Dünya Mustazafları Rehberi Ä°mam Ayetullah Ali Hamanei, Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban’ı Tahran’da ağırladı.

Rehber Hamanei bu görüşmede, Ä°ran ve Macaristan’ın iÅŸbirliÄŸi için birçok zemin olduÄŸunu, Ä°ran’ın mantığının ise diÄŸer ülkelerle iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde yürüdüğünü belirterek, “Macaristan devletinin ilan ettiÄŸi politikası ‘Asya’ya dönük’ olarak iÅŸbirliÄŸin artmasına neden olabilir” dedi.

Ä°ran ile Macaristan’ın ekonomik iliÅŸkilerinin düşük olmasının uygun olmadığının dile getiren İmam Ayetullah Hamanei, “Ä°ran halkı Macaristan’a karşı olumsuz bir bakış açısına sahip deÄŸil ve bu ziyaretinizin iÅŸbirliÄŸin artması için bir baÅŸlangıç olacağını umuyoruz” diye konuÅŸtu.

Macaristan BaÅŸbakanı’nın milletler ve halkların birbirlerini karşılıklı tanımasının iÅŸibirliÄŸinin temelini oluÅŸturduÄŸunu onaylayan Ä°mam Ayetullah Hamanei, Ekonomik, bilimsel, kültürel ve eÄŸitim alanındaki iÅŸbirliÄŸi için ilkeli ve temel bir yapı belirlenmelidir” diye açıkladı.

Ä°ran tarafından Ä°slam ve Hristiyanlığın güzel ve daha samimi konuÅŸmalar gerçekleÅŸtirmesi için çalıştığına deÄŸinen Ä°mam Ayetullah Hamanei, “Ortak yönlerin artması ve gerçeklerin aydınlatılmasına dönük ortak yönlerin artırılması, özellikle Ä°slam öğretilerinin doÄŸru tanınması için büyük bir adımdır” diye kaydetti.

Geçen 40 yılda Ä°ran Ä°slam Ä°nkılabı aleyhine yürütülen ağır propogandanın da dünya propaganda mekanizmalarının gerçekleri çarpıtmasının bir örneÄŸi olduÄŸunu söyleyen İmam Ayetullah Hamanei, “Düşünürlerle bilim adamlarının görüşüp konuÅŸması gerçeÄŸin yararına ve onu aydınlatmak içindir ve bu çerçevede biz bu tür görüşüp konuÅŸmalardan yanayız” diye vurguladı.

Ä°mam Hamanei sözlerinin sonunda, “Elbette Avrupa ve Amerika’da gençlere dayalı bir manevi ama sessiz filizlenmenin olduÄŸuna tanığız ve gelecekte de Avrupa’nın maddi, bilimsel ve teknolojik geliÅŸme ile maneviyat arasında uyum saÄŸlaması ihtimali vardır” diye ekledi.

Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban da bu görüşmede Ä°ran’da bulunmasından duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, “Ben bir büyük ticari ve ekonomik heyet baÅŸkanlığında ikili iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için Ä°ran’dayım ve bence ikili iliÅŸkilerin artması için birçok potansiyel bulunmaktadır” dedi.

Karşılıklı anlayışın sürdürülebilir iliÅŸkiler için temel olduÄŸunu söyleyen Orban, “Ä°ran’ın dünya çapındaki saygın konumundan dolayı sizin desteÄŸinizle ikili iliÅŸkilerin çeÅŸitli alanlarda pekiÅŸtirilmesini umuyoruz” diye konuÅŸtu.

Dünya düzeninin deÄŸiÅŸmekte olduÄŸunu söyleyen Orban, “Bu hızlı geliÅŸmeler Batı ve dünya güçlerinin kendilerinden verdiÄŸi imaja darbe indirmiÅŸ ve onları sıkıntılı halde bırakmıştır” açıklamasında buldundu.

Orban ayrıca nüfus azalması, aile deÄŸerinin düşerek saÄŸlıksız aile yapısının alkışlanması, ardarda ekonomik sorunların yaÅŸanması, güvenlik ve savunma gücünün düşmesi ve teröristlerinin bulunmasını, Avrupa önünde bulunan sorunlar olarak nitelendirerek, “Bu krizler Batı’yı DoÄŸu’ya yaklaÅŸmaya ve manevi deÄŸerleri bulmakla çözüme kavuÅŸmaya itmiÅŸtir” diye aktardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.