İmam Ali Hamaney: İslam ülkeleri birbirine destek çıkmalıdır

  • 15 Aralık 2016
  • 1.012 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney: İslam ülkeleri birbirine destek çıkmalıdır

Seyyid İmam Ali Hamaney, Endonezya’nın gelişimini, İslam ümmetinin onuru ve gelişimi olarak değerlendirdi.
Endonezya Cumhurbaşkanı Juko Vidodo’yu kabul eden Seyyid İmam Ali Hamaney, iki ülkenin sahip olduğu yüksek potansiyellere işaret edip ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda işbirliğinin arttırılmasını isteyerek, “İran, yüksek nüfuslu bir İslam ülkesi olan Endonezya’nın gelişimini, İslam ümmetinin onuru ve gelişimi biliyor” ifadelerinde bulundu.

İmam Hamaney, İran’ın Endonezya’ya bakışının kardeşlik ve işbirliğine dayandığını belirterek, bu ülkenin farklı alanlarda iyi gelişmesine dikkati çekti ve şu beyanatta bulundu: İran İslam Cumhuriyeti, farklı ekonomik, maden ve yer altı kaynakları alanında yüksek kapasiteye sahiptir ve İslam ülkelerinin, düşmanların isteğine karşı her türlü anlaşmazsızlık yerine birbirine destek çıkmalıdır diye düşünüyoruz.

Seyyid İmam Ali Hamaney, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığını bildirerek, bir program takvimi doğrultusunda bunun 20 milyar dolar gibi yüksek rakamlara çıkartılmasını istedi.

Seyyid İmam Ali Hamaney, iki ülke arasındaki anlaşmalar ve sözleşmelere dikkati çekerek, “Bunların uygulamaya girilmesi için çalışılmalı, tabi ki bu anlaşmalara karşıt bazı tarafların var olmasına rağmen biz ciddiyet ve güçlü bir azimle onları yenmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

Seyyid İmam Ali Hamaney, İran ve Endonezya alimleri arasındaki karşılıklı etkileşimin bereketli olduğunu ve uzun süreli işbirliğinin gerçekleşmesine yol açacağını bildirdi.

Seyyid İmam Ali Hamaney, Batı Asya bölgesindeki çatışmaların kötü amaçlı yabancı güçler tarafından empoze edildiğini belirtip Endonezya’nın Filistin meselesine ilişkin edindiği tavırları takdir ederek, “Bu krizlerin birçoğu, İslam dünyasının en önemli konusu yani Filistin’i unutturmak için oluşturuldu, ancak bu önemli konunun unutulmasına izin vermemeliyiz” beyanatında bulundu.

Seyyid İmam Ali Hamaney, Sukarno’nun büyük kişiliği ve onun Bağlantısızlar Hareketinin ortaya çıkışına yol açan Bandung Konferansı’nın oluşumundaki önemli rolünü takdir ederek, şöyle hatırlattı: İran ve Endonezya’nın uluslararası topluluklardaki siyasi duruşu, hala birbirine çok yakındır.

Seyyid İmam Ali Hamaney, ayrıca, Endonezya’da gerçekleşen son depreme değinerek bu acı olayda canlarını kaybedenlere rahmetle başsağlığı dileyip yakınlarına Allah’tan sabır ve huzur talep etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katılımıyla gerçekleşen bu görüşmede, Endonezya Cumhurbaşkanı Juko Vidodo da iranı ziyaret etmesinin asıl amacının ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek İslam ülkelerinin birleşmesi suretyle bu ülkelerin büyük ve etkili ekonomik güce dönüşeceğini düşündüklerini açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.