İmam Ali Hamaney: KOEP Meselesinde Amerika’nın İhanetleri Kamu Oyuna Yansıtılsın

  • 21 Haziran 2016
  • 947 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney: KOEP Meselesinde Amerika’nın İhanetleri Kamu Oyuna Yansıtılsın

Dünya Müslümanları Ve Mustazafları İmamı İmam Seyyid Ali Hamenei Kapsamlı Ortak Eylem Planı ile ilgili ABD’nin hainliklerinin kamu oyuna yansıtılmasını istedi.

Ehli Beyt İmamlarından ikincisi Hz. İmam Hasan Mücteba (as)ın kutlu doğul yıl dönümü akşamı, kültür ehli, Farsça edebiyat ve şiir hocaları, genç ve yaşlı şairler ve Pakistan, Hindistan ve Afganistan’dan bazı şairler kabul eden İmam Hamenei, şairleri ülkenin çok değerli sermaye ve zenginliği niteleyerek, şiirin dinamik, zamanında ve ülkenin temel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerektiğine temasla, “Bugün yumuşak savaş türünden başka bir savaş, siyasi ve kültürel bir mücadele söz konusudur, bu karşılaşmada Şiir, etkili bir araç olarak kendi sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi.

Geçen hafta gözlerini hayata yuman meşhur çağdaş şair merhum Hamid Sebzivari’nin anısını saygı ve rahmetle anan İmam Hamenei, medihe ve marş şiirinin genel kapsama alanı ve hızının tüm şiir türlerine kıyasla çok daha fazla olduğunu, marş’ın yeni bir bahar havası gibi hızla topluma nüfuz ettiğini bunun için güzel marş ve medihelerin üretimine özen gösterilerek bu husustaki ihtiyacın ve boşluğun giderilmesi gerektiğini söyledi.

Şiir konumunu da hatırlatan ve şairlerin ülkenin en aziz ve seçkin sermayelerinden olduğunu belirten İmam Hamenei, bu sermayenin ülkenin en kritik durumunda ve ülkenin siyasi, kültürel, halk ilişkileri, sosyal bağlar ve dış düşmanla karşı karşıya bulunduğu dönemlerde sahneye gelmesi ve ülkenin ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini söyledi.

“Şiir canlı olmalı ve ülkenin cari meseleleri ve ihtiyaçları karşısında tavır ortaya koymalıdır” ifadesini kullanan İmam Hamenei, çok geniş alanda canlı ve hedefli şiir ve marşların, medihelerin yayılması zaruretine temasla Radyo-Televizyon ve öteki sorumlu kuruluşların bu konudaki sorumluluklarına temasla, “Bugün geçmişe oranla, Filistin, Yemen, Bahreyn, mukaddes müdafaa, dalgıç şehitleri, harem savunucuları şehitleri veya Nijerya’nın mazlum, yiğit ve kararlı şeyhi, Şeyh Zakzaki gibi mücahitlerin mazlumiyeti hakkında şiirler gibi canlı ve güzide şiirler yazılmaktadır ama ne yazık ki bu güzel ve moral verici şiirler layıkıyla yayınlanmamakta ve yansıtılmamaktadır. Bu hususta tembellik ve noksanlık mevcuttur” dedi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP’le ilgili Amerikalıların sergiledikleri hıyanetlerin açıklanmasının canlı şiir alanındaki faaliyet konularından bir başkası olması gerektiğini belirten İmam Hamenei, siyaset adamlarının yanı sıra sanatçılar ve özellikle de şairlerin bu gerçekleri kamuoyuna aktarmaları gerektiğini söyledi.

İmam Hamenei inançsız, başıboş sanatçıların takdir ve tebliğ edilmesi hususundaki bazı yanlış girişimleri de eleştirerek, “maalesef bazen İslam ve İslam İnkılâbı kavramlarına en ufak bir eğilim göstermeyen bir fert anılmaktadır ama tüm ömrünü ve sanat hünerini İslam ve İnkılâp uğruna harcayan sanatçı ilgi görmemekte ve takdir edilmemektedir” dedi.

İmam Seyyid Ali Hamenei’nin bir sonraki tavsiyesi ise nohe ve mersiye, ağıt içerikli şiirlerin halk ve özellikle de gençler içerisinde büyük ilgi uyandırması ve yansıması fırsatından yararlanılması meselesiydi.

Tağut (şah) rejimine karşı mücadele yılları veya mukaddes müdafaa savaşı dönemlerindeki hamasi ve anlam dolu şiir ve marşlardan, mersiyelerden örneklere değinen İmam Hamenei, elbette bugünkü mücadele alanı ve savaş çeşidi inkılâbın ilk yıllarına ve mücadele dönemine göre farklı olduğunu, bugün yumuşak savaş, siyasi, kültürel ve güvenlik savaşlar tecrübesinin yaşandığını ve bu alanda artık düşünceler ve iradelerin mücadele halinde olduğunu ve bu mücadele alanında en etkili araçlardan birinin ise şiir olduğunu söyledi.

Filistin, mukaddes müdafaa, bölge, Yemen gibi mevzulardaki şiirlerin tercüme ve yayınlanması ve dualar ve dini metinlerin şiire dönüştürülmesi ve masum imamların tanıtılmasıyla ilgili anlamlı ve güçlü metinlerin şiirleştirilmesi İmam Hamenei’nin bir sonraki tavsiyelerindendi.

İslam İnkılâbı Rehberi ayrıca şiir seviyesinin yükseltilmesi ve şairlerin ilerleme yolunda kesinlikle kendi hareketlerini durdurmamaları zaruretini hatırlatarak, Şiir seviyesinin yükseltilmesi ve şairlerin eğitimi amacıyla sosyal toplulukların takviye edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İmam Hamanei’nin konuşmasından önce toplantıda bulunan şairlerden 23 kişi kendi şiirlerinden örnekler okudular.

Şairler ayrıca akşam ve yatsı namazını İslam İnkılâbı Rehberinin imamlığında kılarak, İmam Hamanei’nin iftar ziyafetine katıldılar.

İran’ın güvenliğinin sağlanmasında halkın bu alandaki katılımından ayrı olarak bölgede vekalet savaşları ve IŞİD ve tekfirciler gibi teröristlerin cirit atması olduğunu ve buna karşı İran güvenlik ve askeri birimlerinin halkın yardımıyla yetenek ve gücünden kaynaklandığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.