İngiltere yönetimi Bahreyn’de ilk daimi askeri üssünün açılışını gerçekleştirdi

  • 07 Nisan 2018
  • 1.064 kez görüntülendi.
İngiltere yönetimi Bahreyn’de ilk daimi askeri üssünün açılışını gerçekleştirdi

İngiltere yönetimi Bahreyn’de ilk daimi askeri üssünün açılışını gerçekleştirdi. Haberi duyuran Bahreyn haber ajansı, açılış törenine Bahreyn veliaht prensi Salman bin Hamd Al-i Halife ve İngiltere kraliyet ailesinden prens Andrew katıldığını belirtti.

Söz konusu üssün anlaşması 2014 yılında iki taraf arasında imzalanmış, fakat Halife rejiminin kendi halkını ve muhaliflerini bastırması yüzünden büyük eleştirilere maruz kalmıştı.

Manane ve Londra İngiltere’nin Fars körfezinin Güney kıyılarında askeri konumunu pekiştiren bu üssü açmak ve askeri ilişkilerini geliştirmekle aslında bazı özel hedefleri izliyor. Biraz önce de belirtildiği üzere Bahreyn’de Halife rejimi ülke genelinde hükümet karşıtı protesto eylemleri ile karşı karşıya bulunuyor. Gerçekte Maname rejimi İngiliz askerlerden Bahreyn halkının inkılabını bastırmakta yararlanmak istiyor. Bu bağlamda İngiliz Daily Mail gazetesi internet sitesinde yer verdiği değerlendirmesinde, Londra yönetimi Bahreyn ordusu ve güvenlik güçlerini eğitmeye ve yine başta Arabistan olmak üzere bölgedeki diğer bazı ülkelerin güvenlik güçlerini eğitmeye devam ettiğini belirtti.

Hali hazırda Amerika’nın 5. Filosuna da ev sahipliği yapan Bahreyn, 14 Şubat 2011’den beri Halife rejimi aleyhtarı protesto eylemlerine sahne oluyor. Bahreyn halkı özgürlük, adalet, ayrımcılığa son verilmesi ve bu ülkede halkın seçtiği bir yönetimin işbaşına gelmesini istiyor, ancak Halife rejimi kendi halkının bu haklı talepleri en sert biçimde bastırıyor.

Bu arada Halife rejiminin baskıcı tutumu başta İngiltere olmak üzere Batılı devletlerin sessizliği ile karşılanıyor. Bu bağlamda Independent gazetesi de yaptığı yorumda, Britanya yönetiminin Bahreyn’de daimi askeri üs kurması aslında Halife rejiminin insan hakları ihlallerine karşı ses çıkarmamasının ödülü olduğunu belirtti.

Britanya’nan Bahreyn’de daimi askeri deniz üssünün maliyeti 15 milyon pound olarak açıklandı. Yine söz konusu askeri üssün inşa edilmesi için gerekli olan bu paranın da Halife rejimi tarafından karşılandığı belirtildi. Ancak Londra yönetiminin de Bahreyn de askeri anlaşma imzalamakla bir takım başka beklentileri de olduğu anlaşılıyor. Aslında Britanya devleti hâla bu devletin Fars körfezinin Güney kıyılarında yer alan Arap emirliklerini sömürdüğü yılları unutmuş değil ve şimdi yeniden Bahreyn’de eski konumuna kavvuşmayı amaçlıyor. Bundan daha da önemlisi Britanya da diğer Batılı devletler gibi ürettiği silahları satmak istiyor ve bu şartlarda güvenlik konularını bahane etmek Britanya için Fars körfezinin Güney kıyılarında yer alan Arap rejimlere silah satma bakımından uygun bir bahane olduğu anlaşılıyor.

Britanya devleti 1970’li yıllarda bu bölgeden çekilmeden önce Ortadoğu bölgesinin en önemli aktörüydü. Gerçekte Britanya Ortadoğu’nun şimdiki siyasi haritasının şekillenmesinde temel rolü ifa etti ve Arap liderleri kendine bağımlı hale getirerek çıkarlarını gözetlemeye devam etti.

Bahreyn de Britanya açısından büyük önem arzeden ülkelerden biridir, zira bugünkü Bahreyn ve Halife rejimi varlığını Britanya’nın polikalarına boruçludur. Bu arada Londra yönetimi Fars körfezi işbirliği konseyine üye ülkelerin ilişkilerini düzenlemek ve bu ülkelere güvenlik açısından bazı güvence vermekle beraber iktisadi ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü bu ülkelerin petrol dolarları ile karşılıyor.

Böylece Britanya bir kez daha bu bölgede sömürücü politikalarını yeniden ihya etmek için zemin hazırlıyor. Bu arada Fars körfezindeki zengin Arap rejimleri yağmalama yarışına Amerika’nın yanı sıra İngiltere’nin de atağa geçtiği anlaşılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.