İngiltere’de Suriye’de ki Teröristlere Destek Verdiğini İtiraf Etti

  • 02 Haziran 2015
  • 764 kez görüntülendi.
İngiltere’de Suriye’de ki Teröristlere Destek Verdiğini İtiraf Etti

37 yaşındaki İsveçli Bherlin Gildo, geçen Ekim ayında, Kopenhag’dan Manila’ya giderken İngiltere tarafından gözaltına alındı.

Gildo, Suriye’de bir “terörist kamp”ta eğitime katılmakla ve 31 Ağustos 2012 ile 1 Mart 2013 tarihleri arasında silah eğitimi almakla suçlanıyordu.

Bunun yanı sıra Gildo, “bir teröristin işine yarayabilecek” bilgilere sahipti.

Ancak geçen pazartesi ilginç bir gelişme yaşandı. Duruşmada Kraliçe’nin hukuk müşaviri olarak konuşan Riel Karmy-Jones, delillerin değerlendirilmesi sonucunda, akla yatkın bir kovuşturma ihtimalinin bulunmadığını karar verildiğini söyledi.

Karmy-Jones’a göre, işin başından bu yana bilmedikleri çok sayıda konu ortaya çıkmıştı.
The Guardian’ın haberine göre, gerçekten de “bilinmeyen” çok sayıda şey vardı.

Daha önceki duruşma sorgularında, Gildo’nun avukatları şunu söylemişlerdi: Müvekkillerinin Suriye’de destek olduğu gruplar,  İngiltere’nin Suriye’de yardım ettiği gruplarla aynıydı.

Bu nedenle, Gildo’nun yargılanması, “adaleti aşağılamak” anlamına geliyordu.

Henry Blaxland QC isimi bir müdafi avukatı, İngiliz hükümetinin Esad yönetimine karşı silahlı direnişi desteklediği bir dönemde Suriye’de bulunan ve bu direnişe katılan müvekkilinin soruşturulmaya devam etmesinin “vicdansızca” olacağını söyledi.

Bir başka avukat da, Gildo’nun işlediği iddia edilen suçların İsveç’te suç sayılmadığını, İngiltere’nin de Gildo’nun faaliyet yürüttüğü gruplara destek verdiğini belirtti. Avukat Peirce, İngiltere’nin destek verdiği bir grubun üyesini yargılamasının “ikiyüzlüce” olacağını da ekledi.

Gildo, mahkemede, ülkesine, yani İsveç’e dönmeyi isterken, İsveç gizli servisi Sapo’dan yardım istedi.

Peki bu İsveçli Suriye’de hangi gruba üyeydi?

Riel Karmy-Jones, duruşmalar başlamadan önceki sorgularda, Gildo’nun üye olduğu çeteyi de açıkladı. Gildo, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin bir elemanıydı. Sanığın, cesetler arasında, işaret parmağını yukarı kaldırarak poz verdiği fotoğraflar vardı.

Yani İngiltere, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’ne üye olan bir kişiye açılan davayı, İngiliz gizli servisinin de bu örgüte destek verdiğini kabul ederek, düşürmek zorunda kaldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.