İngiltere’nin ikinci deniz filosu Fars Körfezi sularında

  • 29 Temmuz 2019
  • 1.873 kez görüntülendi.
İngiltere’nin ikinci deniz filosu Fars Körfezi sularında

İngiltere’nin ikinci deniz filosu Hürmüz boğazından geçerek Fars körfezi sularına girdi.

AP haber ajansına göre, İngiltere savunma bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, sözkonusu filoların İngiltere’nin ticari gemilerinin güvenliğini temin edeceğini iddia ederken, İran devrim muhafızları ordusu 19 temmuz tarihinde Hürmüz boğazında  deniz kanunlarına riayet etmediği gerekçesiyle İngiltere’ye ait bir petrol tankerini alıkoymuş ve gemiyi Bender Abbas limanına çekmişti.

Öte yandan İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Fars Körfezi’nin güvenliği için donanma göndermesinin tehdit edici olduğunu, düşmanlık mesajı taşıdığını ve gerginliği artıracağını söyledi.

”İran, tüm ülkeleri bu tür tahrik edici adımlardan sakınmaya davet ediyor” diyen Rebii, Fars Körfezi’nin güvenliğinin bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini dile getirdi.

İngiltere’nin İran’a ait petrol tankerini “kanunsuz” bir şekilde alıkoyduğunu ancak Tahran yönetiminin İngiltere’ye ait petrol tankerine el koymasının hukuki dayanakları olduğunu kaydeden Rebii, “İran’ın Suriye’ye petrol satmaması gerektiği ilan edildi. Daha önce petrol tankerinin Suriye’ye gitmediğini ifade ettik ancak bunun garantisini vermek zorunda değiliz. Biz böyle bir yaptırımı tanımıyoruz ve birkaç ülkenin ambargolarını uygulama askerleri değiliz” diye konuştu.

İngiltere’ye bağlı olan İspanya’nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetimi, İran tankerinin Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle alıkonulduğunu açıklamıştı.

İran ise tankerin alıkonulmasının İngiltere için “sonuçları olacağı” uyarısında bulunmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.