İngiltere’nin Tahran büyükelçisi İran dışişleri bakanlığına çağrıldı

  • 16 Haziran 2019
  • 1.759 kez görüntülendi.
İngiltere’nin Tahran büyükelçisi İran dışişleri bakanlığına çağrıldı

İngiltere’nin Tahran büyükelçisi Rob Maker, İran dışişleri bakanlığına çağrıldı.

İRNA’nın haberine göre, İngiltere dışişleri bakanı Jeremy Hunt’ın Umman Körfezi’ndeki iki tankere yönelik saldırının sorumlusu olarak İran’ı işaret eden iddiası üzerine, bu ülkenin Tahran Büyükelçisi Rob Maker’i İran Dışişleri Bakanlığına çağırdı.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tahran yönetiminin Hunt’ı kınadığı ve bu konuda duyulan rahatsızlığın Londra’ya iletildiği belirtildi.

Açıklamada, Hunt’ın delil ve belge olmadan İran’ı itham ettiği ve Londra’nın bu konuda Washington’un izlediği yolu takip ettiğine yer verildi.

İran dışişleri bakanlığı Avrupa dairesi genel müdürü ve üst düzey yardımcılardan Mahmud Berimani, İngiltere’nin İran aleyhindeki tutumuna itiraz ederken, İngiltere’nin  hiç bir delil olmaksızın İran’ı suçlamasının  kabul edilemez olduğunu ve bu tutumuyla Amerika’nın  tutumunu takip ettiğini ve bundan dolayı körükörüne Amerika’nın siyasetlerinin takipçisi olmamasını istedi.

İngiltere büyükelçisi de İran  devletinin itirazını ve rahatsızlığını İngiltere hükümetine derhal ileteceğini bildirdi.

Umman Körfezi’nde seyreden “Front Altair” ve “Kokuka Courageous” adlı petrol tankerleri perşembe günü saldırıya uğradıkları gerekçesiyle ABD Donanmasından yardım istemişti.

Singapur ve Tayland’a petrol ürünleri taşıyan “Kokuka Courageous”, aldığı iki darbe nedeniyle zarar görmüş, 21 kişilik mürettebatı tahliye edilmişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif  ABD’yi saldırılarla ilgili “sabotaj diplomasisi” izlemekle suçlamıştı.

Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarında İran’ı suçlayan ABD’nin gerçekçi deliller sunmadığını söylemiş ve ABD’nin iddialarını kınamıştı.

*

Bu arada İran’ın Hürmüzgan liman işletmeleri genel müdürü Allahmurad Afifipur, İran’ın kontrolündeki Umman denizinde sularında hasar gören sözkonusu iki geminin İran’ın Cask adasına  çekildiğini  ve ayrıca yangının söndürülmesinde İran itfaiyi ve kurtarma güçlerinin yoğun çabalarının takdire şayan olduğunu zira çevre kirlenmesine engel olduklarını söyledi.

İranlı yetkili, iki tankerden 23 personelinin de, Cask adasına ve oradan Benderabbas’a gittiğini ve oradan Dubai’ye gittiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.