Irak başbakanı: Oy sandıklarının yakılması Irak demokrasisi ve güvenliği aleyhinde bir girişimdir

  • 11 Haziran 2018
  • 1.463 kez görüntülendi.
Irak başbakanı: Oy sandıklarının yakılması Irak demokrasisi ve güvenliği aleyhinde bir girişimdir

Irak başbakanı dün gece yayınladığı bildiride, Bağdat’ta oy sandıklarının yakılmasını, bu ülkenin demokratik gidişatı ve Irak’ın güvenliği aleyhinde bir tuzak olarak niteledi.

İRNA’nın haberine göre, Irak başbakanı, sözkonusu yangının çıkışıyla ilgili ayrıntılı araştırmaların yapılması için tahkikatın başladığını belirterek, ‘Irak güvenliğini bozmak isteyenlere demir yumruk siyasetimizi göstereceğiz’ dedi.

Irak başbakanı, oy sandıklarının korunması konusunda da ayrıca çağrıda bulunarak bu sandıkların güvenliğinin arttırılması emrini verdi.

Dün Irak’ta oy sandıklarının korunduğu depoda sebebi bilinmeyen bir şekilde yangın çıktı ve depo tamamen yandı.

Bu yangın, Irak parlamentosunun çarşamba günü son oturumunda, seçimlerle ilgili çıkan şayialar ardından oyların yeniden elle sayılmasına karar vermesinin ardından çıkması ise ırak üzerinde karışıklık çıkarmak isteyenlerin komplosunu ve projelerini gündeme getirdi.

Irak Meclisi, 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlere şaibe karıştığı gerekçesiyle oyların yeniden elle sayılması kararı almıştı. Söz konusu gelişmenin, Irak’ta yeni bir kaos ortamına zemin hazırlamasından endişe ediliyor.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi yaptığı yazılı açıklamada, yangının, Irak halkının iradesini değiştirmek, halkı aldatmak ve oylarda sahtecilik yapmak için “kasıtlı” olarak çıkarıldığını belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi de geçici hükümetin kurulup seçimlerin yeniden yapılmasını istedi.

Seçimden birinci olarak çıkan Mukteda Sadr’a bağlı siyasi politbüro temsilcisi Ziya el-Esedi de yaptığı açıklamada, yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve bunun amacının seçimlerin iptal edilmesi olduğunu kaydetti.

Bağdat Operasyonlar Komutanı Celil er-Rubayi ise yaptığı açıklamada, yangının oy pusulalarının bulunduğu sandıkları etkilemediğini ve sadece elektronik sayım cihazlarının yakıldığını ileri sürdü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.