Irak Başbakanı: Referandumu Hiç Kimseyle Tartışmayacağız

  • 11 Ekim 2017
  • 1.055 kez görüntülendi.
Irak Başbakanı: Referandumu Hiç Kimseyle Tartışmayacağız

Irak BaÅŸbakanı Haydar el Ä°badi, “Referandumu hiç kimseyle tartışmayacağız ve bu iptal edilmeden de müzakerelerde bulunmayacağız” dedi.

BaÅŸbakan Ä°badi, baÅŸkent BaÄŸdat’taki hükümet sarayında yaptığı basın toplantısında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandumdan dolayı BaÄŸdat ile diyalog çaÄŸrılarına iliÅŸkin, “Herhangi bir diyalog Irak’ın birlik ve beraberliÄŸiyle anayasaya saygı ve referandumun iptaline baÄŸlıdır. Referandumu hiç kimseyle tartışmayacağız ve bu iptal edilmeden de müzakerelerde bulunmayacağız” dedi.

Son dönemde gündeme getirilen konfederasyon iddialarına dair ise Ä°badi, “Konfederasyon konusu anayasanın deÄŸiÅŸtirilmesi ve meclisin üçte birinin onayını gerektiren bir durumdur. Irak Kürdistan bölgesiyle ayrılık veya kesinti olmayacak” ifadesini kullandı.

PEÅžMERGEYE ‘ÇARPIÅžMAMA’ ÇAÄžRISI

Ä°badi, tartışmalı bölgelerdeki güvenliÄŸin saÄŸlanması meselesine de deÄŸinerek, “Tartışmalı bölgelerdeki güvenliÄŸi saÄŸlamak merkezi yönetimin yetkisi dahilindedir. Bu bölgelerde bulunan PeÅŸmerge güçlerine federal yönetim güçleriyle çarpışmama çaÄŸrısı yapıyorum. Irak’ın parçalanması giriÅŸimleri karşısında eli kolu baÄŸlı kalmayacağız” diye konuÅŸtu.

IKBY’deki cep telefonu operatörlerinin BaÄŸdat’a taşınması konusuna iliÅŸkin Ä°badi, “Cep telefonu operatörleri, federal yönetimin kararlarına uyacaklarını bildirdiler” ifadesini kullandı.

Petrol konusunda açıklamada bulunan Irak BaÅŸbakanı Ä°badi, Irak’taki petrolün tüm Irak halkının payı olduÄŸunu vurgulayarak, “Tüm dünya liderleri, federal yönetimin ülke topraklarında kontrol saÄŸlama görevini desteklediÄŸini beyan etti” diye konuÅŸtu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.