Irak Cumhurbaşkanı Masum’dan Bağımsız Kürdistan Referandumuna Tepki

  • 29 Temmuz 2016
  • 756 kez görüntülendi.
Irak Cumhurbaşkanı Masum’dan Bağımsız Kürdistan Referandumuna Tepki

Kürt kökenli Irak cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak yerel yönetimi başkanı Mesut Barzani’nin Irak’tan ayrılma ve Bağımsız Kürdistan devletini kurma konusundaki referandumdan söz etmesine tepki gösterdi. Fuat Masum biz Kürtler hangi kural ve ilkeye dayanarak bağımsız Kürdistan devletini kurmaktan söz edebiliriz, dedi.

Irak Kürdistan’ı yerel yönetimi başkanı Mesut Barzani kuruntulu bir şekilde hareket edip, ara sıra Bağımsız kürdistan devletini kurma konusunda halk oylaması yaptıracağını dillendirmektedir. Hâlbuki Iraklı Kürt halkı, böyle bir süreci desteklememekte, böyle bir güç ve kapasiteye sahip olunmadığına inanmaktadırlar.

Iraklı Kürt önderler Barzani’nin bu düşünce tarzını reddedip, Irak’tan ayrılıp bağımsız Kürt devletinin kurulmasıyla Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerinin temin edilemeyeceğini vurgulamaktadırlar. Irak kürdistan yurtseverler Partisi’nin siyasi büro icrai işleri başkanı Molla Bahtiyar yaptığı açıklamada, Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan demokrat partisinin sürekli bağımsız kürdistan referandumunu gündeme getirdiğini, ancak tutarlı bir görüş ortaya koyamadığını söyledi.

Irak cumhurbaşkanı Fuat Masum da bir Kürt lider ve şahsiyet olarak bağımsız kürdistan devletini kurma rüyasına tepki gösterip, diyor ki; böyle bir ülke kurmak için alt yapılar, oluşum mekanizması, yönetim biçimi, dış ilişkileri ve demokratik ilkeleri belirlenmelidir.

Irak kürdistan yurtseverler Partisi’nin siyasi büro yöneticilerinden ve Irak cumhurbaşkanı Fuat Masum Kürdistani Novi gazetesine verdiği demecinde, Irak Kürt bölgesinin Irak’tan ayrılması halinde yahut başka bir ülkeye katılması halinde büyük bir facia yaşanacağını vurguladı. Irak Kürdistan bölgesindeki siyasi kriz, ekonomik düzensizlik, DAEŞ gibi selefi Vahhabi terör örgütünün tehditleri, aşırı Arap Milliyetçisi Baas partisi kalıntıları ve çetelerinin tehditleri, Barzani’nin bağımsız kürdistan hülyasını gerçekleştirmesine elverişli şartları sağlamıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.