Irak Hükümeti, Suriye İle Ortak Sınır Kapılarını Yeniden Açacak

  • 13 Nisan 2019
  • 1.756 kez görüntülendi.
Irak Hükümeti, Suriye İle Ortak Sınır Kapılarını Yeniden Açacak

Irak hükümeti, Suriye ile ortak sınır kapılarının yeniden açılması konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Suriye’nin Deyrizor eyaletinde bulunan El-Bukemal Sınır Kapısı ve Irak’ın Anbar eyaletinde bulunan Kâim Sınır Kapısı, birbirine karşılıklı sınır kapılarıdırlar. Gerçekte El-Bukemal ve Kaim sınır kapıları karşı karşıyadırlar. Her iki sınır kapısı daha önce teröristlerin kontrolünde bulunuyordu. Öyle ki El Bukemal 2012 yılında IŞİD tarafından işgal edilen ilk bölgelerden biri sayılırdı. Böylece 2014’te de Kaim sınır kapısı, Irak’ın işgal edilmesi için IŞİD tarafından bir giriş kapısı olarak kullanıldı. Irak ve Suriye’deki halk güçleri ve ülke orduları, her iki sınır kapısını da Ekim ve Kasım 2017’de teröristlerin işgalinden kurtarmayı başardı.
Irak ve Suriye hükümetlerinin El Bukemal ve Kaim sınır kapılarının açılması kararı ise birçok açıdan stratejik öneme sahiptir.
Bu önemin ilk sebebi ise El Bukemal ve Kaim sınır kapılarının açılması ile Tahran-Bağdat-Şam ekseninin oluşmasıdır. Bu da direniş ekseni muhalifleri için stratejik bir yenilgi sayılır. Çünkü Amerika elebeşılığındaki bu cephe, Tahran-Bağdat-Şam ekesinin oluşmaması için birçok girişimde bulunmuştur. İşte Amerika’nın son zamanlarda İran İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusuna yönelik hasmane girişiminin en önemli sebeplerinden biri de budur.
Bu sınır kapılarının açılmasının öneminin bir başka sebebi de, sınır kapılarının güvenliğinin direniş ekseni tarafından sağlanmasıdır.
İranlı stratejik meseleler uzmanı Hasan Şokripur bu konuya ilişkin şöyle bir değerlendirmede bulunmaktadır:” El-Bukemal ve Kaim sınır kapılarının yeniden açılması, direniş ekseninin büyümesi demektir. Çünkü direniş ekseni aktörlerinin ecnebi aktörler olmadan sınır kapılarının güvenliğini sağlayabileyeceklerini gösteriyor. “
Söz konusu sınır kapılarının açılmasının bir başka önemi de ekonomik çıkarlar ile ilgilidir. Sınır kapıların açılması Bağdat’ın karayolu ile Şam’a bağlanması anlamına gelir. Hava yolu ile yardımların Suriye’ye gönderilememesi veya Suriye’den gıda maddeleri gibi ithalatın Irak’a yapılamaması halinde karayollarının büyük katkısı olabilir.
Stratejik Bukemal ve Kaim sınır kapılarının açılmasındaki önemli bir başka sebep güvenlik alanlardaki meselelerdir. Amerika bu sınır kapılarını kontrolünde bulundurarak Irak ve Suriye’nin Kürt bölgelerinde bölücü siyasetlerini ve projelerini uygulamak istiyordu. Bu sınır kapılarının Suriye ve Irak hükümetleri tarafından kontrol edilip açılması bölücü siyasetlerin uygulanmasının önünü kesecektir. Buna paralel olarak halihazırda Bukemal sınır kapısından Irak halk güçleri ve özellikle de Haşdi Şabi’nin Suriye topraklarına intikal etmesi ile her iki ülkede teröristlere daha kolay darbe vurulabilir.
Gerçekte Bukemal ve Kaim sınır kapılarının açılması Irak ve Suriye’deki teröristleri de daha kırılgan bir durum ile karşı karşıya bırakmıştır.
Aslında söz konusu sınır kapılarının açılması, Amerika ve Batı Asya’daki ortaklarına büyük bir darbe sayılıyor. Çünkü Amerika ve ortakları direniş ekseni aleyhindeki faaliyetleri ile bir taraftan İran ve Irak ilişkilerini bozmak isterken diğer taraftan da IŞİD’i Bukemal ve Kaim kapılarında tutarak, hem Irak ve Suriye’nin birbirine bağlanmasını engellemek ve hem de Bağdat ve Şam’ı baskı altına almak için fırsat yaratmak istiyordu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.