Irak hükümetinden Türkiye dışişleri bakanının müdahaleci tutumuna cevap

  • 08 Nisan 2017
  • 1.222 kez görüntülendi.
Irak hükümetinden Türkiye dışişleri bakanının müdahaleci tutumuna cevap

Irak hükümeti, Türkiye dışişleri bakanının Türkiye’nin Irak topraklarındaki askeri faaliyetlerinin terörist gruplarla mücadele çerçevesinde sürdüğüne dair açıklamasına tepki göstererek, hiç bir yabancı tarafın Irak topraklarında askeri operasyon izninin olmadığını söyledi.

Türkiye dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Irak’ta terörist grupların tehditlerini durdurmak için  askeri operasyonlar düzenlediklerini söylemişti.

Mısır el’Yevm es’Sabe’e sitesine göre, Irak hükümet sözcüsü Saad el’Hudeysi, Türkiye’den, Irak’ın Musul yakınlarında yer alan Başika’daki üssten askerlerini çekmeye dair sözünü yerine getirmesini beklediklerini belirterek,  ülkelerin güvenlik ve askeri koordineleri meselesinin Irak hükümetinin yetkisinde olduğunu ve Irak hükümetinin  halihazırda kendi topraklarında hiç bir yabancı tarafa bu konuda izin vermediğini söyledi.

Bilindiği gibi Türkiye’nin Başika üssündeki askerlerinin varlığı meselesi, Türkiye heyetinin geçen yıl Irak’a yaptığı  ziyarette ele alınmış ve taraflar Musul’u IŞİD sultasından kurtarma operasyonunun başlamasıyla birlikte Türkiye güçlerinin de Irak topraklarından çekilmeleri konusunda anlaşmaya varılmıştı ama Musul’u kurtarma operasyonunun başlamasına rağmen Türkiye, sözünü yerine getirmeyip bölgede askeri varlığını sürdürmektedir.

Türkiye’nin sözkonusu üsste 2 bin kadar askerinin olduğu ve bunların Musul’un Kürt Peşmerge güçlerine askeri eğitim verme amacıyla bulunduğu bildirilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.