Irak Kürdistan bölgesinin ayrılması referandumuna tepkiler sürüyor

  • 10 Ağustos 2017
  • 1.212 kez görüntülendi.
Irak Kürdistan bölgesinin ayrılması referandumuna tepkiler sürüyor

Irak Türkmen Cephesi Lideri, Kürdistan bölgesinde yaşayan Türkmenlerin 25 Eylül tarihinde yapılacak ayrılık referandumuna katılmayacaklarını belirtti.

Irak’lı Türkmenlerin kurduğu en büyük parti sayılan Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi, Irak merkzi yönetimi ile Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin üzerinde anlaşmazlık yaşadıkları bölgelerde referandumun düzenlenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Küristan bölgesinde Değişim Partisi gibi bazı gruplar ve partiler, ayrılık referandumunun düzenlenmesine karşı çıkmıştır.

Neynevalı milletvekili Abdurrahim Şemri de, Irak Kürdistan bölgesinde referandumun düzenlenmesine karşı çıkarak, Kürdistan Demokrat Partisi liderlerinin ayrılık referandumunu düzenlemek suretiyle, bölgedeki krizi, Kürdistan dışına ihraç etmeye çalıştığını vurguladı.

Şemri, idari statüsü olarak Neyneva vilayetine bağlı bölgelerde referandumun düzenlenmesi için verilen çabaların Irak anayasasına aykırı sayıldığını ve Irak merkezi yönetiminin Neyneva vilayeti ve idari sınırlarında bu tür girişimlere mani olması gerektiğinin altını çizdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Süleymaniye kentinde bir grup siyasetçi, gazeteci ve aktivist 25 Eylül’de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumuna karşı “hayır” kampanyası başlattı.

“Referanduma  Hayır Kampanyası” Sözcüsü Rabun Maruf,  dün Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında “kampanya çalışmalarına  itibaren resmen başladıklarını” ifade etti.

Bağımsızlık referandumunun “IKBY halkının çıkarlarıyla örtüşmediğini” vurgulayan Maruf, 25 Eylül’de yapılması öngörülen referandumun “ertelenmesini” talep etiklerini belirterek, “Eğer bölgede bağımsızlık için uygun zemin oluşursa referandum gerçekleştirilebilir” dedi. IKBY halkına da çağrı yapan Maruf, “gelecek nesillerin menfaati ve başka felaketlerin yaşanmaması için söz konusu hayır kampanyasına destek vermelerini” istedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran’da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017’de yapılacağını duyurmuştu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise daha sonra yaptığı açıklamada referandumun anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemişti.

İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye gibi bölge ülkeleri de Irak Kürdistan bölgesinde ayrılık referandumunun düzenlenmesine karşı çıkmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.