Irak meclis başkanının görevden alınması ve siyasi krizin artması

  • 16 Nisan 2016
  • 826 kez görüntülendi.
Irak meclis başkanının görevden alınması ve siyasi krizin artması

Irak meclisinin Irak başbakanı Haydar El-Ebadi’nin yeni bakanlar kuruluna güven oyu vermemesi ardından bu ülkede yeni bir siyasi kriz baş gösterdi.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve meclis başkanlık divanına üye iki yardımcısı mecliste yapılan oylama sonucunda görevden alındı. Irak Meclisi, en yaşlı üye sıfatıyla eski Başbakan İyad Allavi’ye bağlı Vataniyye Koalisyonu’ndan milletvekili Hasan ec-Cenabi başkanlığında toplandı. 328 sandalyeli mecliste 171 milletvekili katıldığı oturumda, oy birliği ile Cuburi ve iki yardımcısı görevden alındı.

Oylamanın ardından Irak Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu oturumun anayasal olmadığı ve toplantı yeter sayısının olmadığı, komplocu bir girişim sayıldığı, Irak federal mahkemesine dava açacakları belirtildi.

Irak’ta Selim el-Cuburi’nin Meclis Başkanlığı görevinden alınması için oylamaya katılan 171 milletvekilinden biri olan bağımsız milletvekili Hanan el-Fetlavi ise yaptığı açıklamada, Irak cumhurbaşkanı Fuat masum, başbakanı Ebadi’nin de görevden alınması ve reformların gerçekleştirilmesine kadar eylemlerinin devam edeceğini söyledi.

Fetlavi ayrıca, Cuburi’nin görevden alınması için yapılan oturumda sayı yeterli olduğunu, Bundan kuşku duyanların yargıya başvurabileceklerini belirtti. Hasan ec-Cenabi ise yaptığı açıklamada, yasalara uygun olarak milletvekillerinin cumartesi günü Irak meclis başkanı ve başkanlık divanını seçmeleri gerektiğini söyledi. Irak Meclisinde 33 milletvekili de yaptıkları basın toplantısında, cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanlığı görevlerinin lağvedilmesini ve bunun yerine geçici hükümet kurulmasını istedi. Iraklı milletvekillerinden bir gurup ise Başbakan Ebadi’ye karşı gen soru açıp, görevinden alınması girişimlerini başlattılar. Irak başbakanına gensoru açmak için 174 milletvekilinin imzası gerekiyor. Irak meclisindeki bu girişimler, Irak bakanlar kurulunu değiştirme planından dolayı başlatıldı. Fakat Irak’ta tekfirci teröristlerin, özellikle DAEŞ-Baas partisi ittifakından doğan tehditler varlığını sürdürdüğü şartlarda, Irak’ta siyasi kriz daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Irak milletvekilleri Haydar Ebadi’nin teknokratlar hükümetinin kurulmasını desteklemek için mecliste oturma grevi yapıp Selim el-Cuburi’nin bakanları kurulunu oluşturma sürecini geciktirdiğini söylediler ve bunun ardından Cuburi’yi görevinden aldılar.

Haydar El-Ebadi 31 Mart günü, 13 bakan adayını teknokrat bir hükümet kurmak amacıyla meclise sunup güvenoyu istedi. Fakat Irak meclisi oy çoğunluğuyla bu teklifi reddetti. Bunun ardından Irak meclisindeki siyasi guruplar kendilerine özgü milletvekili sayısına göre, bakanlar kurulunda pay sahibi olmak istediklerini bildirip, bakanlar kuruluna kendi temsilcilerini atama kararı aldılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.