Irak’ın Tahran Büyükelçisi: Kerkük Irak’ın ayrılmaz bir parçasıdır

  • 17 Ekim 2017
  • 1.111 kez görüntülendi.
Irak’ın Tahran Büyükelçisi: Kerkük Irak’ın ayrılmaz bir parçasıdır

Irak’ın Tahran Büyükelçisi bugün düzenlediği basın toplantısında; Kerkük’ün Irak’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kaba güçle bu bölgeyi alma hakkına sahip olmadığını belirtti.
Irak ordu güçleri 2014 yılında IŞİD’in saldırıları sırasında peşmerge güçlerinin kontrolüne geçen Kerkük ve petrol kuyularını dün geri aldı.

Irak’ın Tahran Büyükelçisi Racih Musevi bugün Tahran’da Büyükelçilik binasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada; Kerkük’te her türlü askeri güç seferberliğini katiyetle reddederek, IKBY’nin düzenlediği ayrılık referandumunun Irak anayasasına aykırı olduğunu belirtti.

Kürdistan dahil Kuzeydeki petrol zengini toprakların Irak servetinin ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Musevi; merkezi hükümetin bu kaynakları tam kullanma hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Musevi, ayrılık referandumunun IŞİD başta olmak üzere terörizmle mücadeleye zarar verdiğini ve bölge güvenliği için ciddi tehdit sayıldığını ifade etti.

Büyükelçi Musevi Kürt vatandaşları için Irak’ın muhtelif kentlerine seyahati için hiçbir sorun ve engelin olmadığını da vurguladı.

Irak hükümetinin girişimlerinin Kürt vatandaşlara karşı değil, IKBY’ye karşı koymak, ülkenin birliğini ve bölgenin sağlığını korumak için olduğunu ifade eden Irak’ın Tahran Büyükelçisi; Kürtleri, merkezi yönetimin gerçek ortakları olarak niteledi.

İran’ın IKBY ile olan 3 sınır kapısının kapatıldığına dikkat çeken Musevi; bu bağlamda İran ve Türkiye ile tam koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.