Iraklı halkı kurtarılmış bölgelere geri dönmeye başladı

  • 11 Ekim 2016
  • 1.028 kez görüntülendi.
Iraklı halkı kurtarılmış bölgelere geri dönmeye başladı

Irak’ta IŞİD işgalinde olan 100’lerce km.kare alanların kurtarılması ile birlikte, terör saldırıları korkusundan evlerini terk etmek zorunda kalan 10 binlerce ıraklı, kurtarılmış bölgelere geri dönmeye başladılar.

IŞİD’in haziran 2014 tarihinde Irak’ın çeşitli bölgelerine saldırısı ardından bu ülke kendi tarihinde en büyük göç dalgasını yaşadı. Uluslar arası verilere göre evini terk eden Iraklı mülteci sayısı 4 milyonu aşmış durumda. Verilere göre bunlardan 2 milyonu Irak içinde yer değiştirmişken, diğer 2 milyonu ise komşu ülkelere ve oradan da deniz ve kara yolları ile Avrupaya göç etmek ve sığınmak zorunda kalmıştır.

Irak göç bakanlığı pazartesi günü yayınladığı bildiride yaklaşık 200 bin Iraklının el-Anbar, Selaheddin, Diyale ve Neyneva illerine geri döndüğünü duyurarak, ordu ve güvenlik güçlerin yardımı ile, kurtarılmış bölgelere geri dönen vatandaşların zaruri ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını, fakat mülteciler sorununun çözümlenmesi için uluslar arası desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Iraklı yetkililerin belirttiğini göre Neyneva ilinin merkezi ve teröristlerin kuzey ırak’taki en büyük merkezi olan Musul’un işgalden kurtarma operasyonunun yakın zamanda başlayacağı için, yüz binlerce ıraklı mülteci ilin çeşitli bölgelerine geri dönecekler, bu da onların güvenlik, geçim ve asgari ihtiyaçlarını gidermek için alt yapıların temini hedefi ile detaylı programın zaruretini gündeme getiriyor.

BM mülteciler yüksek komiseryası Musul’un kurtarma operasyonu sonuçları hakkında yaptığı uyarıda, Irak hükümetinin bu operasyonda meydan savaşların yanı sıra, kent sakinlerinin operasyon öncesi çıkışları ve sonrasında yaşanan girişimlerini de dikkate alması gerektiğini, aksi halde büyük insani can kayıpların yaşanacağını duyurdu.

BM’e bağlı söz konusu kurum, kurtarılmış bölgelere geri dönen ıraklılara kolaylıkların sağlanmasına hazır olduğunu duyurarak, bu bağlamda tüm imkanlarını seferber edeceklerini, fakat bölgeye dönen yüz binlerin ihtiyaçlarını gidermek için Iraklı tüm kurumlar ve uluslararası toplumun yardımlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Fakat yine de ıraklı üst düzey yetkilileri bu arada cumhurbaşkanı ve başbakanı, Musul’un kurtarılması ile bölgedeki siviller için sonuçlarını kabul ederek, kurtarılmış bölgede mültecilerin iskanı için tüm Iraklı kurumların işbirliğine vurgu yapıyorlar. Bu yüzden, ırak ordu ve hükümetinin yakın gelecekte gerçekleşecek Musul operasyonu planlarına ilaveten, operasyon sebebi ile mülteci olan ve hasar görenleri destekleme zaruretine dayanarak, gereken önlemlerin alınması yanı sıra, operasyon sırasında sivillerin en az hasar görmelerini sağlamak hedefi ile önlem almaları bekleniyor.

Zira daha önce bazı ülkeler ve kurumlar, son aylarda ırak güçlerini Tikrit, Ramadi ve Felluce’nin kurtarma operasyonlarında şiddet kullanmakla suçlayarak, ırak halkı ve hükümetinin IŞİD teröristlerine karşı kazandıkları büyük başarıları gölgelemeye çalıştılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.