Iraklılardan ABD ve Türkiye müdahalelerine tepki

  • 04 Mayıs 2017
  • 1.164 kez görüntülendi.
Iraklılardan ABD ve Türkiye müdahalelerine tepki

Irak halkı ve siyasileri, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye ve ABD güçlerince ihlalinin son bulmasını istiyor.

Irak’tan gelen haberlerde, Irak halkı ve yetkilileri içerisinde Amerika ve Türkiye müdahaleciliğine karşı tepkilerin giderek arttığını gösteriyor. Öyle ki bu tepkiler Irak parlamentosuna kadar uzamış ve Iraklı parlamenterler, yaptıkları sert açıklamalarla Amerika ve Türkiye’nin Irak’ın içişlerine müdahalelerini kınamışlardır.

Bu arada Iraklı milletvekillerinden biri hükümetten, Irak’taki Amerikan güçlerinin gerçek sayısını açıklamasını istedi.

Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyelerinden Falih el-Hazali bu bağlamda yaptığı açıklamada, Irak topraklarında bulunan Amerikan askerleri ve danışmanlarının gerçek sayısı ve üsleri ve faaliyetleri hakkında bir talebin Başbakan Haydar İbadi’ye takdim edildiğini bildirdi.

Musul’un doğu kesiminin tamamen teröristlerden kurtarılmasına rağmen Amerikan askeri güçlerinin şehir içinde geniş faaliyetler başlattıkları ve bu güçlerin sayısının açıklanan rakamın çok üstünde olduğu belirtiliyor. Nitekim Iraklı milletvekili Aliye en/Nasif halı hazırda 12 bin Amerikan askerinin bulunduğunu ve bunların Irak genelinde faaliyetlerinin kuşkulu olduğunu bildirdi.

Iraklılar, kendi topraklarının sık sık ihlal edilmesi ile ilgili endişeleri sadece ABD’nin müdahaleleriyle ilgili değil ve Türkiye’nin saldırgan girişimleri, Iraklılar’ın tepkisine neden olmuştur. Bu bağlamda Bedir Fraksiyonu, Türkiye’nin Irak’ın ulusal egemenliğine karşı girişimlerini protesto etmek için Türk malı ürünlerinin boykot edilmesi için 60 temsilcinin imzasının alındığını ifade edildi.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Sincar Dağına düzenlediği hava saldırıları üzerine Irak Parlamentosu’nun operasyonunu incelemekle görevlendirdiği Savunma ve Güvenlik Komisyonu Türkiye’yi kınadı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.