Iraklılardan Amerika’nın Müdahalelerine Tepki

  • 13 Kasım 2019
  • 1.006 kez görüntülendi.
Iraklılardan Amerika’nın Müdahalelerine Tepki

Iraklı gruplar ve şahsiyetler Amerika’nın ülkelerinin içişlerine her türlü müdahalesine karşı olduklarını bildirdiler. Irak 40 gün önceden beri hükümet karşıtı protesto gösterilerine sahne oluyor. Bu protesto gösterilerinin ilk etabı 1 Ekim’de başlayıp Hüseyni Erbain eşiğinde durmuştu.

İkinci aşama ise 25 Ekim’de başlayarak halen devam etmektedir. Irak halkının protesto gösterilerindeki asıl sorunu ve sebebi geçim sıkıntıları, sosyal hizmetlerinin düşük olması ve hükümetin yolsuzluklarıdır. Buna rağmen Irak’ta halk itirazlarının başlamasından beri kimi dış aktörler halkın ekonomik ve toplumsal isteklerini protesto eden sosyal ve ekonomik gösterilerini güvenlik meselesine dönüştürmek istemişlerdir.
Amerika ise Irak’taki kimi iç aktörler üzerindeki etkisinden yararlanarak Irak halkının ekonomik ve toplumsal isteklerini siyasileştirmek isteyen müdahaleci ülkelerden biridir. Bu doğrultuda Beyaz Saray en son müdahaleci girişimleri çerçevesinde bir bildiri yayımlayarak Irak hükümetinden protestoculara karşı şiddeti durdurmasını ve erken seçim düzenlemesini talep etti.
Beyaz Saray’ın bu çerçevedeki bildirisi Irak’ta protesto gösterilerinin şiddetinin azaldığı ve diğer yandan da halkın ve siyasi grupların hükümetin başında bulunan Adil Abdülmehdi’ye önerdiği paketleri uygulamasına zaman verilmesi yönünde görüş birliğine vardığı bir sırada gerçekleşmiştir. Başka bir ifade ile erken seçim düzenleme konusu hala Iraklı gruplar tarafından bir seçenek olarak söz konusu değildir.
Beyaz Saray’ın Irak’ta erken seçime gidilmesi çağrısı Iraklı grupların tepkileri ile karşılaşmıştır. Irak’ın değerli din alimi ve mercilerinden Ayetullah Ali Sistani Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Irak temsilcileri ile görüşmesinde dış aktörler ve ülkelerin Irak egemenliğine saygı duyması gerektiğine ve Irak’ın içişlerine müdahale etmemeleri hususuna vurgu yaptı.
Irak Sadr Hareketi lideri Seyyid Mukteda Sadr ise Pazartesi günü bir bildiri yayımlayarak Amerika Birleşik Devletleri denetimi altında erken seçimlerin düzenlenmesine karşı çıkarak Irak’ın müstekbir ve emperyalist ülkelere ihtiyacı olmadığını, Amerika’nın Irak’ın içişleri müdahale etmesi halinde ülke çapında milyonlarca insanın protesto gösterisi düzenleyeceğini bildirdi.
Irak Asa’ib Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays Hazali de Beyaz Saray bildirisinin erken seçim önerisinin temelden bir Amerikan projesi olduğunu gösterdiğini söyledi.
Görünen o ki Amerika Irak’a erken seçimler düzenleme hususunda baskı yaparak ülke çapındaki ve makro alanda da bölgedeki güvensiz ve siyasi istikrarsızlık ve kaotik durumun devamına zemin hazırlamak istiyor.
Washington bu koşulların devam etmesi ile Irak hükümeti ve Haşdi Şabi’yi ülkenin iç konulara odaklandırarak, onların bölgesel konulara özellikle de Suriye gelişmelerine yönelik dikkatlerini azaltmak istiyor.. Kimi Iraklı şahsiyetler, örneğin Irak Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr ise Amerika’nın erken seçim düzenleme projesi ile Irak protesto gösterilerini suiistimal edip Irak’ı da Suriye’nin düştüğü duruma sürüklemek istediğini düşünüyor. Başka bir ifade ile Amerika yeni yeni istikrarın ipuçlarını yakalayan Irak’ı tekrar yeni bir mezhep çatışması ve iç kaosa sürüklemek istiyor.
Bu noktada ise Irak halkının duyarlı davranması gerekiyor. Bu arada kimi bölgesel aktörler özellikle de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin Batı ve Amerika siyasetleri çerçevesinde hareket ettiğine de dikkat edilmelidir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.