Irak’ta Anlaşma Sağlandı…

  • 02 Aralık 2014
  • 939 kez görüntülendi.
Irak’ta Anlaşma Sağlandı…

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Merkezi Irak Hükümeti heyetleri, üç gün süren görüşmelerin ardından petrol ve bütçe konularında anlaşmaya vardı.

Edinilen bilgilere göre, Bağdat, bir yıldır ödemediği Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçesini gönderecek. Bunun karşılığında da Erbil, günlük 250 bin varil Kürdistan Bölgesi petrolü ile 300 bin varil Kerkük petrolünü Bağdat üzerinden ihraç edecek.

Rudaw’da yer alan habere göre, Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyet, önceki gün Bağdat’ta, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar Abadi ve Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi ile bir araya geldi. Bağdat ile Erbil arasında, dün de heyetler arası görüşmelere geçildi.

Heyette Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami, Maliye Bakanı Rebaz Hemlan, Planlama Bakanı Ali Sindi ve Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi de yer alıyor. 13 Kasım’da Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Erbil’de yapılan toplantıda, 3 başlıkta anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre Bağdat, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacak, Kürdistan Bölgesi Yönetimi de günlük 150 bin varil petrolü, Irak Hükümeti üzerinden ihraç edecekti. Bu iki madde de uygulandı.

Anlaşma, Başbakan Neçirvan Barzani’nin, hükümet yetkililerinden oluşan heyetle Bağdat’a giderek, sorunlara anayasal çerçevede temelli çözüm bulmak üzere görüşmeler yapmasını da içeriyordu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.