Irak’ta büyük yolsuzluk soruşturması

  • 09 Ağustos 2016
  • 792 kez görüntülendi.
Irak’ta büyük yolsuzluk soruşturması

Irak Yüksek Mahkeme Kurulu, Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi tarafından 2015 yılındaki Bakanlar Kurulu toplantısında yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla isimleri açıklanan kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Mahkeme Kurulu sözcüsü Abdussettar Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, “Federal Mahkeme, 3 Ekim 2015’te Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi ile yapılan yolsuzluk toplantısı sırasında isimleri açıklanan kişiler hakkında soruşturmanın başlatılmasına karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Ubeydi tarafından isimleri verilen kişiler hakkında anayasanın 2’nci maddesi uyarınca soruşturma açıldığını vurgulayan Bayraktar, yolsuzluk dosyasında adı geçen kişilerin Savunma Bakanlığındaki bazı silah alım ihalelerinde yolsuzluk yaptıklarının ileri sürüldüğünü belirtti.

Öte yandan, Savunma Bakanı Ubeydi de söz konusu gelişmeye ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Ubeydi açıklamasında şunları kaydetti:

“Savunma Bakanlığındaki silah alım ihalelerinde yolsuzluk yapanlarla, geçen hafta meclis toplantısı sırasında benzer gerekçeyle isimleri verilenler aynı yetkililerdir. Mahkeme, söz konusu kişiler hakkında soruşturma başlattı ve en kısa zamanda tüm gerçekler kamuoyu ile paylaşılacak.”

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine pazartesi günü meclise çağrılan Savunma Bakanı Ubeydi, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmiş, buna karşılık Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve bazı milletvekillerinin Savunma Bakanlığı ihalelerinde yolsuzluk yaptığını ileri sürmüştü.

Cuburi ise Ubeydi’nin iddiaları üzerine yaptığı yazılı açıklamada, “Irak Meclis Başkanı olarak yapılan tüm ithamların sonuçlarına katlanmaya hazırım. Söz konusu iddia ve suçlamaların araştırılması için ortak bir komisyonun kurulmasını talep ediyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de tüm yolsuzluk iddialarının soruşturulması için talimat vermişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.