Irak’ta milli güvenlik konseyi toplantısı yapıldı

  • 10 Mayıs 2016
  • 778 kez görüntülendi.
Irak’ta milli güvenlik konseyi toplantısı yapıldı

Iraklı siyasi ve dini şahsiyetler, sivil toplum örgütleri ve devlet organları Irak’taki güvensizliği ortadan kaldırmak amacıyla yetkililerin gerekli önlemler almalarını istiyorlar.

fakat Irak’ta bu konuda gerekli şartların oluşmadığı görülüyor. Irak milli güvenlik konseyi 9 Mayıs pazartesi günü Irak başbakanı ve silahlı kuvvetler başkumandanı Haydar El-Ebadi başkanlığında toplandı. Bu toplantıya katılan devlet organları yöneticileri ve askeri güvenlik komutanları, Irak silahlı kuvvetleriyle halk güçlerinin tekfirci selefi Vahhabi-Baasçı ittifakından oluşan terör örgütleriyle mücadele ve başarılı imha operasyonlarını sürdürme sürecine destek vereceklerini vurguladılar.

Irak son 13 yılda Amerika işgali ve katliamı, terör örgütlerinin bombalı ve sui kast saldırıları, Selefi Vahhabi hunhar DAEŞ’in saldırı ve işgaliyle karşılaştı. İşgal ve terörizmle mücadelede Iraklı bazı yetkililer ve yöneticilerin ihanetleri, siyasi ihtilaflar, yabancı güçlere bağımlı bazı siyasi liderlerin ihaneti, Irak halkının eski başbakan Nuri El-Maliki ile günümüzdeki Irak başbakanı Ebadi hükümetine karşı yaptığı protesto gösteri yürüyüşlerinden oluşan farklı siyasi ve güvenlik sorunu ve krizlere tanık olmuştur. Suudi krallık rejimi ve NATO üyesi ülkelerin desteğinde kurulup güç kazanan tekfirci, İslam ve insanlık düşmanı DAEŞ heyulası da Irak topraklarının bir bölümünü işgal edip, katliamları ve yıkıcı saldırılarını sürdürmektedir. Irak ordusuyla Halk direniş güçleri olan haşduşşabi hareketi tekfirci DAEŞ terör örgütüne karşı kararlı savaşını sürdürüp, Irak’ın bir çok bölgesini bu vahşi ve şirret teröristlerden temizlediler.

Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr gurubunun Haydar Ebadi hükümetine karşı gösteri yürüyüşleri düzenleyip, Bağdat’taki Yeşil bölgeye girmeleri ve Irak meclisine saldırmaları, Irak’ta yeni bir siyasi krizin baş göstermesine sebep oldu. Sadr gurubunun bu bölgede oturma grevi yapmalarından dolayı Irak meclisi 30 Nisan gününden beri yasama faaliyetlerini askıya almıştır. Irak meclis başkanı Selim Elcuburi ise yaptığı açıklamada, gelecek Salı günü Irak meclisi toplantılarını başlatacak. Irak milli güvenlik kurulunun toplantısında, devlet organları çalışmalarını sağlayıp desteklemek, tekfirci terörizmle mücadele etmek gerektiği vurgulandı. Fakat Irak’ta siyasi, ekonomik ve toplumsal hayat şartlarını normalleştirmek, güvenliği sağlama önlemlerini alıp uygulama konusunda sadece siyasi kararlar almak yeterli değildir.

Irak merkezi hükümetini temsil eden Bağdat hükümeti yeterli desteğe sahip olmadığı için, siyasi ve güvenliği eş zamanlı olarak çözümleme güçüne sahip değildir. Irak merkezi hükümeti her şeyden önce halkın talebi olan gerekli ıslahat ve reformları gerçekleştirmeli ve halk kesimlerinin desteğini kazanmalıdır. Irak’ta etkin şahsiyetlerden biri olan Mukteda Sadr gibi kimseler de Irak’taki terörizm tehditlerini göz önünde bulundurarak hükümete reformları yaptırma konusunda başka bir yol ve yöntem izlemelidir. Irak’taki siyasi ve güvenlik krizinin bir boyutu da yabancı güçlerin Irak’ın iç işlerine müdahale etmesidir.

Amerika başta olmak üzere batılı güçler ve bölgesel müttefikleri Irak’ta etnik ve mezhebi ayrılık fitne ateşini körüklemeye çalışıyorlar. Bu karanlık hedefleri doğrultusunda Hunhar DAEŞ’i kullanmaya çalıyorlar. Amerika ile gerici ve dikta Suudi krallık rejimi de Irak’ta teröristleri ve bazı aşiretlerin liderlerini satın alıp bu ülkede ve demokratik devlet düzeninin güç kazanmasını ve milli güvenliğinin sağlanıp korunmasını engellemeye çalışıyorlar. Bu iç ve dış etkenlerden dolayı Irak hükümeti ülkedeki durumu normalleştirmek için yeterli güç ve desteğe sahip değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.