Irak’ta Referandum Karşıtı Gösteriler

  • 24 Eylül 2017
  • 1.141 kez görüntülendi.
Irak’ta Referandum Karşıtı Gösteriler

Iraklılar Bağdat ve Musul’da Kürdistan bölgesinde yapılacak bağımsızlık referandumunu protesto etmek amacıyla geniş çapta gösteri düzenledi.

El-Meyadeen televizyonunun haberine göre; dün düzenlenen gösteriye birçok kabile ve parti teşkilatı katıldı. Gösteriye katılanlar, açıklamalarında ülkede referandum nedeniyle iç savaş çıkması ihtimaline karşı uyarıda bulundular.

Gösteriye katılanlar tarafından yayımlanan bildiride şu ifadelere yer verildi: Her türlü parçalama ve bölme amacıyla atılan adıma ve Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit etmeye yönelik dış güçlerce uygulanmaya çalışılan plana karşı olduğumuzu ilan ediyoruz. Kürdistan bölgesinde yapılması planlanan referandum Musul ve Kürdistan bölgesindeki tüm halkı bir iç savaşa sürüklemektedir, bu iç savaş referandumun yapılması durumda ortaya çıkacak ve sonu olmayacaktır. Neyneva’daki bölgeler Musul’a bağlıdır ve biz bölgedeki birlik ve beraberliği bozacak her türlü bölünme ve parçalanma planının uygulanmasına izin vermeyeceğiz.

Iraklı göstericiler Irak’ın toprak bütünlüğüne vurgu yaptı

Ülkedeki çeşitli gruplardan oluşan Iraklı göstericiler, hep birlikte Irak’ın toprak bütünlüğünü savunacaklarını ve bölünmeye karşı çıkacaklarını vurguladılar.

Haber kaynaklarınca konuyla ilgili olarak şu bilgi verildi: Irak Kürdistan bölgesinin 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu konusunda tek taraflı attığı adıma karşı bölgesel ve yerel tepkiler sürmektedir. Kürdistan bölgesinde yapılacak bağımsızlık referandumunu protesto etmek amacıyla yapılan gösterilere Neyneva bölgesinde yaşayan yüzlerce kişi katıldı.

Gösterilere katılan Irak Besic güçleri 30. Tabur komutanı Ebu Cafer el-Şebki el-Alem muhabirine verdiği röportajda şu açıklamalarda bulundu: Bu topluluk ve kapsamlı gösterilere katılan binlerce kişi Neyneva’nın çocuklarıdır. Onlar tek bir slogan atıyorlar ve o slogan da; “referanduma hayır ve Irak’ın birliğine evet”dir.

Neyneva’daki din âlimlerinden olan Şeyh Farsi el-Ahmedi konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: Bu barışçıl gösteriler Irak’ın birliği içindir. Biz hepimiz Irak’ın birlik olması gerektiğini ve bölünmeye karşı olduğumuzu vurguluyoruz.

“Irak’ın bütünlüğü konusunda elimizden geleni yapacağız” ve “bölünme ve referanduma hayır”

Gösteriye katılan Hristiyanlar, Türkmenler, Araplar, Şebkiler, Kakayiler ve Irak’taki diğer grup temsilcilerinden oluşan grup temsilcileri Irak bayrağı ve kendi kavimlerini bayrağıyla birlikte üzerinde Irak’ın bütünlüğü konusunda elimizden geleni yapacağız” ve “bölünme ve referanduma hayır” yazan pankartlar taşıdılar.

Bu kapsamlı gösteriye katılanlar Neyneva halkından, hep beraber Irak’ın bölünmesine karşı çıkarak toprak bütünlüğünü korumalarını istediler.

Musul’da bulunan el-Hemadaniyeyn kabilesi şeyhi Şeyh Eset Hemadi ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Biz Irak’ın bölünmesine şiddetle karşıyız. Biz bu referandumu kabul etmiyoruz çünkü bu referandum İsrail tarafından desteklenen Siyonist bir projesidir.

Gösteriye katılanlardan biri de şu ifadeleri kullandı: Biz bölünmeye ve Kürdistan bölgesinde 25 Eylül’de yapılacak referanduma şiddetle karşıyız.

Gösteriye katılan bir başka Iraklı ise şu açıklamalarda bulundu: Kürt, Türk, Arap, Türkmen ve diğer kabilelere mensup bu topluluk Irak’ın bölünmesine yönelik bu adımı yani referandum yapılmasını protesto ediyor.

El-Alem muhabiri şu eklemede bulundu: Musul’un çocuklarının Kürdistan bölgesindeki fitneci bu adıma karşı sesleri yükselmiş durumdadır çünkü bu uygulama Irak halkı özellikle de Kürtler için birçok sorunu beraberinde getirecek. “Bölünmeye hayır” “referanduma hayır” “İsrail’e hayır” Musul halkının attığı sloganlardan bazılarıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.