İran: ABD’nin son yaptırım kararı nükleer anlaşmaya aykırı

  • 04 Şubat 2017
  • 1.180 kez görüntülendi.
İran: ABD’nin son yaptırım kararı nükleer anlaşmaya aykırı

İslami İran dışişleri bakanlığı ABD’nin yeni ekonomik yaptırım kararına tepki göstererek Amerika’nın bu girişiminin BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı bildirisine aykırı olduğu gibi ABD’nin nükleer anlaşmaya bağlı kalmadığını gösterdiğini bildirdi.

İran dışişleri bakanlığı dün gece yayınladığı bildiride, İran’ın füze gücünün arttırılmasının yalnızca savunma amaçlı olduğu ve savunma amacının dışında kullanılmayacağı ve zaten savunma amaçlı tasarlandığına dikkat çekilirken, bunun İran’ın BM ve uluslararası kanunlara göre en tabii hakkı olduğunu bildirdi.

İran dışişleri bakanlığı bildirisinde, Amerika’nın İslam düşmanlığı çerçevesinde İranlıların Amerika’ya girişinin yasaklanmasına karşı İran’ın misilleme yapacağı ve bu doğrultuda İran’ın,  bölgedeki ‘terör gruplarına yardım eden’ ABD’li kişi ve kurumlara yaptırım uygulanacağını duyurdu. (Bu kişi ve kurumların isimlerinin daha sonra açıklanacağı kaydedildi.)

Amerikan yönetimi, İran’ın salı günü yaptığı balistik füze denemesi nedeniyle 12 şirket ve 13 bireyi İran’a uygulanan yaptırım listesine dahil etmişti. İran ise denemenin BMGK kararını ve nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini bildiriyor.

(İran ayrıca ABD’nin İran dahil 7 Müslüman ülke vatandaşlarına karşı aldığı geçici vize yasağına karşı da misilleme yaptı.

Ülkedeki ‘Serbest Stil Dünya Kupası’ güreş turnuvasına katılmak isteyen ABD’li güreş takımına vize verilmeyeceği açıklandı.

16-17 Şubat’ta yapılacak turnuva ülkenin en prestijli spor organizasyonlarından biri olarak anılıyor.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.