İran, anlaşmazlıkları gidermek için Türkmenistan’a bir fırsat daha verecek

  • 25 Ocak 2017
  • 1.012 kez görüntülendi.
İran, anlaşmazlıkları gidermek için Türkmenistan’a bir fırsat daha verecek

İran Petrol Bakanı Yardımcısı , doğalgaz konusunda baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle İran’ın Türkmenistan’a yeni bir fırsat dahna vereceğini ve bu fırsatta anlaşmazlığı gidermemesi durumunda Türkmenistan aleyhinde dava açacağını bildirdi.

Mehr haber Ajansının bildirdiğine göre İran Petrol Bakanı Yardımcısı Hamit Rıza Eraki, yaptığı açıklamada, “2016’nın son günlerinde İran Ulusal Doğalgaz Şirketi ve Türkmen Gaz Şirketi arasında bir protokol imzalanmasına rağmen Türkmenistan İran’a yönelik doğalgaz ihracatını durdurdu” dedi.

“Mali anlaşmazlık nedeniyle doğalgazın kesildiğini iddia eden Türkmenler, şimdiye kadar ne yeni müzakere için ne de mali sorunların netleşmesine yönelik herhangi bir girişimde bulunmadılar” diyen İran Petrol Bakanı Yardımcısı, Türkmenlerin doğalgaz sözleşmesinin içeriğine aykırı bir şekilde İran’a doğalgaz ihracatını durdurduğunu kaydetti.

Eraki sözlerinin bir bölümünde de, doğalgaz anlaşmazlık nedeniyle İran’ın Türkmenistan’a karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağını duyurdu.

Türkiye’ye doğalgaz ihracatı hakkında İranlı yetkili, iki ülke arasındaki gerçekleşen anlaşama çerçevesinde, doğalgaz fiyatının yüzde 13,3 kadar düştüğünü açıklayarak, İran’ın bu ülkeye 1,9 milyar dolar tazminat ödemesi gerektiğine dikkat çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.