İran, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının çözümüne yardıma hazır olduğunu bildirdi

  • 07 Ekim 2020
  • 959 kez görüntülendi.
İran, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının çözümüne yardıma hazır olduğunu bildirdi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede Bakü-Erivan arasındaki çatışmanın bir an evvel son bulması gerektiğini belirterek, Tahran’ın Bakü-Erivan çatışmasının uluslararası kurallar ve Azerbaycan cumhuriyetinin toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümüne yardıma hazır olduğunu bildirdi.

Ruhani, Azerbaycan cumhuriyetinin İran’ın iyi komşusu olduğunu belirterek, İran halkının Azerbaycan cumhuriyeti  ile yakın tarihi, kültürel ve mezhebi bağlara sahip olduğunu belirterek, iki devletin de her zaman yakın ilişkileri olduğunu ve son çatışma ile ilgili de İranlı yetkililerin açık ve net tutumları olduğunu söyledi.

Diğer ülkelerin bu çatışmaya müdahalesi ve çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesinden dolayı kaygılarını bildiren Ruhani, ‘’ Bölgenin istikrar ve huzuru özelikle kuzey sınırlarımız bizim için çok önemlidir ve bu çatışma ve istikrarsızlığın devamı bazı terörist grupların nüfuzuna yol açmamalı.‘’ dedi.

Çatışmaların şehirlere kadar uzanmasından dolayı kaygılarını bildiren Ruhani, ‘’Umarım bu çatışmalar, kentlere sıçramaz, zira o zaman sivillerin ölümleri ve halkın evlerinden olması da söz konusu olur ve bu çok acı ve tehlikelidir.‘’ dedi.

Ruhani, İran’ın Ermenistan ve Azerbaycan cumhuriyeti ile olan sınırlarının güvenliği ve İran köylerindeki halkın can ve mal güvenliğine vurgu yaptı.

Aliyev de İran’ın yapıcı tutumuna ve ülkesinin toprak bütünlüğüne yapılan vurguya teşekkür ederek, İran güvenliğini kendi güvenlikleri gibi gördüğünü ve çatışmaların komşu ülkelerde istikrarsızlığa sebep olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

İran ile Azerbaycan cumhuriyetinin ilişkilerinin stratejik olduğunu belirten Aliyev ilişkilerin son yıllarda gelişmekte olduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Bölgede terörizmle mücadelenin Tahran-Bakü işbirliği alanlarından olduğunu ifade eden Aliyev, ‘’ Bölgede barış ve huzurun korunması gereklidir ve hepimiz bunun sağlanması için çalışmalıyız. ‘’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.