İran BM Temsilcisi: ABD’nin sözleri küstahçadır

  • 20 Haziran 2017
  • 1.004 kez görüntülendi.
İran BM Temsilcisi: ABD’nin sözleri küstahçadır

İran İslam Cumhuriyeti BM daimi temsilcisi Gholam Ali Hoşru Genel Sekreter Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, ABD Dışişleri Bakanının İran’da güç intikali yolunun düzeltilmesi yönündeki sözlerini Washington’un İran aleyhindeki müdahalesinin açık kanıtı olduğunu ve bu tutumun tüm ülkeler tarafından mahkum edilmesini istedi.

İRNA’nın bildirdiğine göre ABD Dışişleri Bakanı geçen hafta Dış İlişkiler Komitesinde, ‘’ABD’nin İran ile ilgili politikası barışçıl bir şekilde güç intikalini sağlayacak İran içindeki unsurları desteklemektir. O unsurlar eminim oradalar’’ dedi.

Hoşru mektubunda bu sözleri hatırlatarak bu sözlerin, tüm uluslararası hukuk ve BM bildirgesine aykırı ve uluslararası ilişkilerde kabul edilemez bir davranış ve müdahaleci ve küstahça olduğunu söyledi.

Bu sözlerin 1981 Cezayir anlaşmasına ve ABD ile İran arasında anlaşma ve taahhütlere aykırı olduğunu ifade eden Hoşru, ABD Dışişleri Bakanının sözlerinin ABD’nin 1950 yılında Dr. Mohammad Musaddık hükümetini düşürerek 25 yıllık istibdat dönemine zemin hazırlama ile ilgili senetlerin ABD tarafından yayınlanması ile birlikte söylenmesi bu ülkenin nasıl tutum içinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bu sözlerin İran’da geniş katılımlı seçimler sonrası söylendiğine işaret eden Hoşru, ‘’İran halkı defalarca kendilerinin kaderleri hakkında karar verdiğini ispatlamıştır ve bundan dolayı ABD’nin müdahale çabası yenilgiye mahkumdur. İran halkı İslam Devrimi zaferinden bu yana güçlü ve bağımsız kalmayı öğrenmişlerdir’’ dedi.

Hoşru, ‘’İran tüm devletlerden böyle yakışıksız ve boş politikaları mahkum etmeyi ve ABD’den sorumlu davranmayı ve BM kurallarına bağlı kalmayı istemelerini beklemektedir’’ dedi.

Hoşru bu mektubun BM Güvenlik Konseyi senedi olarak kayda geçirilmesini ve onun konsey üyeleri arasında dağıtılmasını istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.