İran Cumhurbaşkanı adayları arasında rekabet artıyor

  • 06 Mayıs 2017
  • 1.785 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı adayları arasında rekabet artıyor

İran İslam Cumhuriyeti’nde 19 Mayıs’ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, adaylarında propaganda ve reklam çalışmalarını devam ediyor, bu bağlamda 6 aday dün İRİB kanal 1 tv kanalından canlı yayınlanan tartışma programına katıldılar.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Hasan Ruhani, İbrahim Reisi Sadat, Mustafa Aga Mirselim, Muhammed Bakır Galibaf, Mustafa Haşimi Taba, İshak Cihangiri katılırken,  adaylar  siyasi ve kültürel konularda görüşlerini ve programlarını açıkladılar.

İran cumhurbaşkanlığı adayları, tartışma programında, savunma, milli güvenlik, İrani – İslami  kültür, dış siyasette öncelikler, bilimsel başarılar, sanat, eğitimin kalitesi, nükleer mesele ve yaptırımlar gibi konularda görüşlerini ve programlarını açıkladılar.

Bu arada cumhurbaşkanı adaylarından “İshak Cihangiri” Peşembe günü İRİB Haber Kanalı’nda seçim reklamı programına katıldıktan sonra yaptığı açıklamada, “kültür”ün her türlü gelişme ve kalkınmanın ön şartı ve alt yapısı olduğunu belirtti, ekonomik, siyasi ve toplumsal gelişim için kültüre ihtiyaç olduğunu ve İran’ın kültür ve medeniyet zenginlikleri ve kapasitesinin ülkenin kalkınması ve ilerlemesinin önemli endekslerinden biri olabileceğinin altını çizdi. Cihangiri ayrıca, seçimleri kazanması halinde, İran’ın ilerlemesi ve kalkınmasını bütün siyasi grup ve akımların yardımıyla gerçekleştirecek bir hükümet kuracağını ve  İran için büyük işler yapacağını kaydetti.

12. dönem cumhurbaşkanı adaylarından “Mustafa Haşimi Taba” da Perşembe gecesi, kanal 2’de yayınlan “Özel Diyalog” programında yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı dönemindeki ilk önceliğinin tarımda reform ve yoksulların sorunlarıyla ilgilenmek olacağını kaydetti. Haşim Taba ayrıca, ABD’nin esasını saldırganlık teşkil ettiğini ifade ederek, İran’ın uygun zamanda uygun önlem ve direniş ile ABD’nin İran karşıtı girişimlerine karşılık vermesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı adaylarından “İbrahim Reisi Sadat” da Perşembe günü, İRİB’in Cam-i Cem tv kanalında yayınlanan programda, gurbetçilerin haklarını savunma noktasında, hükümetin yurt dışındaki İranlılar’ın sorunlarını tespit edip, haklarına sahip çıkması için planlama yapması gerektiğini kaydetti. Reisi ayrıca, olası hükümetinin esas önceliğinin işsizlikle mücadele ve iş fırsatı yaratmak olacağını vurguladı.

İran cumhurbaşkanı seçimlerine katılan başka bir aday “Muhammed Bakır Galibaf” de seçim reklamı sırasında yaptığı açıklamada, ilk önceliğinin 5 milyon kişi için iş fırsatı oluşturmak ve istihdam etmek olduğunu belirterek, girişimciler, müteahhitler, tüccarlar ve yaratıcı genç gücün yardımıyla, üretim ve istihdama start vereceğini vurguladı.

Adaylardan “Mustafa Aga Mirselim” de Perşembe günü İRİB’de yayınlanan seçim belgeselinde, kendi hayatı, yaşamı ve siyasi geçmişi ve faaliyetlerini izah ederek, İran’da direniş ekonomisinin uygulanabilir olduğunu ifade etti

Cumhurbaşkanı ve 12. dönem cumhurbaşkanı adaylarından “Hasan Ruhani” ise Perşembe günü bir konuşma veya propaganda etkinliği olmadı, seçim ofisleri, Ruhani’nin ilerleyen günlerdeki programlarını izah ettiler.

İran’da cumhurbaşkanı seçimleri 19 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.