İran cumhurbaşkanı, Çin dışişleri bakanı Wang Yi’yi kabul etti

  • 16 Şubat 2015
  • 852 kez görüntülendi.
İran cumhurbaşkanı, Çin dışişleri bakanı Wang Yi’yi kabul etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesini ziyaret eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede sanayi, bilim, teknoloji, turizm, demir yolları ve limanların geliştirilmesi, enerji ve tarım gibi önemli alanlarda, aynı zamanda bankacılık alanındaki ilişkileri geliştirmenin yolları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Tahran ve Pekin’in uzun süredir sürdürdüğü olumlu ilişkileri her alanda stratejik iş birliklerine yönlendirme vaktinin geldiğini belirtti.

Görüşmede, Çin’in iş birliğiyle 5+1 ile yürütülen müzakerelerde en kısa zamanda nihai anlaşma sağlanmasına şahit olmayı temenni eden Cumhurbaşkanı Ruhani, “Mevcut şartlarda karşı taraf gerekli siyasi iradeyi gösterirse yakın tarihte nihai anlaşma sağlanabilir. Çin’in etkili varlığı bu mesafeyi kısaltabilir” görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, “Mevcut şartlar ve bölgesel gelişmelerin iki ülkenin iş birliklerini arttırması gerektirdiğini” savunarak, “Asya ve özellikle Ortadoğu’da kalıcı istikrar sağlanması, terörizm, aşırıcılık ve bazı güçlerin yersiz müdahaleleriyle mücadele için iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler, karşılıklı menfaatler esasına dayalı mümkün mertebe arttırılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de ülkesinin İran’la stratejik ve uzun vadeli iş birliklerini arttırmada kararlı olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.