İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Ülkenin bütün kurumları muhteşem bir seçimin yapılması için el ele vermeli

  • 26 Ağustos 2015
  • 836 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Ülkenin bütün kurumları muhteşem bir seçimin yapılması için el ele vermeli

İran Cumhurbaşkanı Ruhani “Ülkenin bütün kurumları muhteşem bir seçimin yapılması için el ele vermeli” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Hamedan Eyaleti’nde halka karşı yaptığı konuşmada “Kahraman diplomatlarımızın 23 ay müzakeresinden sonra savaşın iğrenç gölgesini halkın üzerinden kaldırarak gerçek güvenliği ülkeye armağan ettik” diye belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı zalimce verdiği yaptırım kararlarına değinen Ruhani “Yanlış kararları aynı BM Güvenlik Konseyi’nde kaldırdık ve bu İran halkının 12 yıl direnmesinin sonucuydu. Batılılar düne kadar uranyum zenginleştirmeyi uluslararası yasalara aykırı buluyorlardı, ancak bugün İran’ın uranyum zenginleştirme hakkı ile beraber bütün ülkeler İran’a nükleer teknoloji konusunda yardımcı olmaya yükümlüler” diye konuştu.

Hükümetin halkın tedavi masrafını azalttığını söyleyen Ruhani “Sağlık konusunda tedavi yükünü günden güne düşürerek %37 masrafı %5 civarına kadar indirdik ve Sağlık Değişimi Planı da eskisi gibi sürdürülecek” ifadesini kullandı. Bugün geçmişle kıyasla İranlı çiftçilerden daha çok gurur duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Ruhani “Buradan çiftçilerimizin elini öpüyorum. Onlardan aldığımız buğday hacmi 8 milyon tona yaklaştı ve bu da tarımımızın buğday dahil bütün alanlarda geliştiğinin göstergesidir” diye vurguladı.

Petrol fiyatını düşürmeye yönelik komploların olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Ruhani “Petrol fiyatının düşmesine rağmen hükümetimiz verdiği vaatler doğrultusunda kalkınmayı devam ettirecek ve halkın toplumsal, siyasi ve ekonomik haklarını korumaya çalışacak” açıklamasını yaptı. Yabancı heyetlerin İran’a gelmelerinden bahseden Cumhurbaşkanı Ruhani “Bugün siz dünyanın dört bir yanından İran’a akın eden heyetleri görüyorsunuz. Gelecek aylarda yaptırımların kalkmasıyla bu akının hızlanacağına şahit olacağız” dedi.

Yasaya göre gelecek yıl Mart ayında yapılması öngörülen İslami Şura Meclisi seçimlerine hazır olunması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Ruhani, ayrıca “Hükümet ve Anayasayı Koruma Konseyi’nden, Yargı Erki ve Silahlı Kuvvetler’e kadar ülkenin bütün kurumları İran’da bir muhteşem seçimin yapılması için el ele verip birge hareket etmelidir” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.