İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den Turmp’ın İran aleyhindeki tutumuna tepki

  • 14 Ekim 2017
  • 1.140 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den Turmp’ın İran aleyhindeki tutumuna tepki

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerikan başkanı Trump’ın açıklamalarını, İran halkına karşı boş suçlamalar üzerine yapılmış temelden yoksun iddialar olarak niteledi.

Trump’ın İran karşıtı tutumuna canlı televizyon yayınından tepki gösteren Ruhani, Amerika’nın İran’ın içişlerine yönelik müdahalelerine temasla,  İran halkının bir diktatörün (Trump) nefret dolu sözlerine karşı boyun eğecek bir halk olmadığını, İran halkının hiç bir güç karşısında boyun eğmediğini  ve eğmeyeceğini  söyledi.

iran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Trump uluslararası hukuk kurallarını bile anlamıyor. O, istediği gibi davranamaz. Çünkü nükleer anlaşma ikili değil, çok taraflı bir anlaşmadır” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani,  ”ABD başkanına  biraz tarih ve coğrafya okumasını ve biraz da ahlak ve edep öğrenmesini tavsiye ederim” derken, ”ABD rejimi, 1950’li yıllarda İran’da bir darbe yönetimini iktidara getirerek, halk tarafından seçilmiş yasal hükümeti devirdi. Amerika, İran halkının yıllar boyunca bağımsızlık, özgürlük ve cumhuriyet uğrunda verdiği mücadeleyi unutmuştur. İran’da dönemin diktatörüne en çok Amerika destek veriyordu. İran’la 8 yıllık bir savaşa girişen saldırgan güce destek veren ülkenin Amerika olduğunu unutmamışızdır. İran kentlerine düzenlenen füze saldırıları ve Serdeşt ile Halepçe gibi kentlerin kimyasal silahlarla bombalanması zamanında ABD bu olayları kınayacağına zalim gücün yanında yer aldı.” dedi.

”Trump’ın uluslararası hukuk kurallarını bile anlamadığını ve bir  cumhurbaşkanının uluslararası bir anlaşmayı tek başına feshedemeyeceğini, onun, istediği gibi davranamayacağını, çünkü nükleer anlaşmanın ikili değil, çok taraflı bir anlaşma olduğunu söyleyen Ruhani, ”iman ve kültürü yanında demokrasiye uyarak, uluslararası yasalara saygı duyan bir millet mi kötü, yoksa Ortadoğu, Vietnam ve Latin Amerika gibi dünyanın farklı bölgelerinde yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bir rejim mi? ABD, başka bir ülkeye karşı nükleer silah kullanan tek rejimdir.” dedi.

Trump’ın konuşmasıyla mevcut ABD yönetiminin bölge ülkeleri, İran devleti ve halkına karşı aynı geleneksel politikayı sürdüreceği belirtildi.

Ruhani açıklamasının bir diğer yerinde ”Bölgesel savaşları ABD’liler çıkarıyor. Afganistan, Irak ve Suriye halkıyla ne yaptıkları unutulmamıştır.Bizim silahlarımız, füzelerimiz kendimizi savunmak içindir. Bundan sonra da savunma gücümüzü ciddiyetle geliştireceğiz. ABD, Yemen’e saldıran ve binlerce sivilin ölümüne yol açan bir rejime silah satıyor. Niye o zaman sesleri çıkmıyor. Bölgemizin güven ve istikrarını bozan Amerika’dır.” dedi.

Şu ana kadar Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’yla işbirliği yaptıklarını belirten Ruhani, ”bundan sonra işbirliğimizi devam ettireceğiz. Fakat eğer bir gün bizim menfaatlerimiz sağlanmazsa veya karşı taraflar yükümlülüklerini yerine getirmek istemezlerse İran’ın çok sert karşılık  vereceğine bir an bile şüphe etmesinler.” dedi.

”Bugün ABD’li yetkililerden duyduklarımız yanlış ve küfürlü sözler ve mesnetsiz suçlamalardan başka bir şey değildi. Bunları zaten 40 yıldır tekrarlıyor. Trump’ın sözlerinden hiç şaşırmadık. Çünkü onların bu sözlerine alıştık artık. İran halkı, ABD’li yetkililerden bundan başka beklemiyordu zaten.” diyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, açıklamasının bir bölümünde de ABD’lilere hitap ederek, şunları kaydetti: ”Sizin bu sözlerinizle milletimiz daha da dayanışma içerisinde olacak. İran’da devlet ve milleti birbirinden ayıramazsınız. İran halkı, büyük liderine ve anayasaya saygı duymuş ve duyacaktır da. İran halk arasında ayrılık çıkaramazsınız.Eğer İran halkının attığı sloganlardan (Kahrolsun Amerika) rahatsızlık duyuyorsanız düşmanlıktan vazgeçiniz. İran milleti, ABD halkına saygı duyuyor, ancak sizin politikalarınızı kabul etmiyor ve etmeyecek.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.