İran Dışişleri Bakan Yardımcısı: KOEP’nin uygulanması öncesi ortak komisyon kurulabilir

  • 30 Aralık 2015
  • 770 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı: KOEP’nin uygulanması öncesi ortak komisyon kurulabilir

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecit Tahtırevançi, Kaspamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) uygulanma tarihinin Ocak ayı başlarında olacağını belirterek, bu tarihten önce ortak komisyonun kurulabileceğini söyledi.

Tahtirevançi, KOEP uygulanması öncesi İran ve 5+1 gurubu dışişleri bakanları arasında bir görüşme veya Ortak Komisyon’un toplanmasının gündemde olup olmadığına karşı bir soruya karşılık, “Bu konuda henüz bir planımız yok, ancak Ortak Komsiyon oluşturulabilir” dedi.

ABD Kongresi’nin İran’ı ziyaret edenlere uyguladığı vize kısıtlamasına değinen Tahtirevançi, “Bu konuyu tartışıyoruz. Sayın Kerry’nin mektubu açıktır ve uygulamada ne yapacaklarını görmeliyiz” diye konuştu.

Taahhütler çerçevesinde İran elindeki mevcut bazı santrifüjleri kaldırarak, elindeki zenginleştirilmiş uranyumun bir bölümünün yurt dışına nakil edilmesini sağlayacak ve Erak reaktörünün yeniden yapılanmasını sağlayacaktır. Bu uygulamaların UAEK tarafından onaylandığı gün karşı taraf nükleer programdan kaynaklanan tüm ambargoları kaldıracaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.