İran dışişleri bakanı: Nükleer dosya 10 yıl zarfında kapanacak

  • 11 Ağustos 2015
  • 932 kez görüntülendi.
İran dışişleri bakanı: Nükleer dosya 10 yıl zarfında kapanacak

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zarif, İran’ın nükleer dosyasının 10 yıllık bir zaman diliminde, BM Güvenlik Konseyi’nde kapanarak, gündem dışı kalacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’da düzenlenen İran ile 5+1 grubu nükleer anlaşmasının ebadını inceleme oturumunda, nükleer müzakerelerin, 12-13 yıl zarfında, gerçekten şekillendiğini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, karşı tarafın, İran’ın nükleer dosyasına güvenlik boyut kazandırmaya çalıştığını, bu bağlamda Güvenlik Konseyi’nde BM Antlaşması’nın 7. Bölümü kapsamında 6 kararnamenin onaylandığını ifade etti.

Zarif, teknik ve bilimsel rezerv kabiliyetini de İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer müzakereler sırasındaki verisi olarak niteledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nihai anlaşma metnini dengeli bir metin olarak değerlendirerek, bu metnin İran’ın bütün taleplerini karşı tarafa dayatacak şekilde olmadığını, zira, böylesi bir şeyin anlaşma değil, dayatma belgesi olduğunu kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’nin 6 kararnamesinin tek seferde iptal edilmesini bir ilk olarak niteleyen Zarif, BM Güvenlik Konseyi’nin yeni kararnamesinin öncekilerin tersine yasak değil, teşvik ve destek getirdiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı, İran’ın nükleer dosyasının durumunu istisna olarak niteleyip, İran’ın nükleer programının artık dünya barışı ve güvenliği için tehdit olmadığını vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.